Енергийната бедност и борбата с нея

| обновено на 28.05.18 в 12:50
Марош Шефчович
Снимка: БГНЕС
Енергийната бедност е изключително сериозен проблем в Европа, категоричен е заместник - председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Именно енергийната ефективност е пътят за постигане на целите на Европейската комисия за справяне с климатичните промени, съгласен е и вицепрезидентът на Европейската асоциация на електроенергийната индустрия Магнус Хал. "Не мисля, че някой иска да бъде скъпо за потребителите или да бъде по-трудно от необходимото. От тази гледна точка, вярвам, че ние сме в една и съща лодка. Въпросът е, че понякога имаме различни тези как да постигнем една и съща цел. Убеден съм, че позициите ни могат да бъдат сближени", каза още Хал.
Кристиян Руби от една от големите енергийни организации в Европа  допълни, че на електричеството е много евтино. "Ако погледнете, ще видите цена на самия ток от 30-40 евро. Това, което обаче прави крайната цена много висока, са регулаторните такси. Те представляват около две трети от сметката. Те реално се слагат върху сметката от правителствата", коментира Руби.
Президентът на Европейската организация за защита на потребителите Орян Бринкман допълни, че потребителите трябва ясно да разбират сметките си за електроенергия; да могат да избират между различни компании като доставчик на електричество и във всеки един момент да могат да променят избора си, ако друга оферта им се стори по-привлекателна.
За това трябва честен и открит дебат, в който най-важната позиция е на крайните потребители, обобщи Марош Шефчович. "Много често в Брюксел може да чуете шегата, че каквото се случи във Вегас си остава във Вегас. При нас е същото - каквото се случва в Брюксел си остава в Брюксел. Аз не искам това да е бъдещето на нашия енергиен съюз. Той трябва да бъде изграден навсякъде - в България - даже бих казал в София, Варна, Пловдив и отвъд националните граници. Това проект, който трябва да срещне не само одобрението на енергийте експерти, но и на гражданското общество, на всеки отделен човек", каза още еврокомисарят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!