Одобрените промени в Европас гарантират по-лесен достъп на хората до пазара на труда



Тази година Европейският парламент актуализира набор от документи, известни като Европас, които предлагат на хората повече възможности при представянето им на трудовия пазар. Целта на одобрените промени е системата да стане по-достъпна и още по-лесна за ползване.

Историята на Европас започва още през 2005 г. като стандартизирана рамка от документи, позволяваща на европейците да представят своите умения и квалификация по един и същи начин и така да повишат възможностите си за намиране на работа или стаж в други страни от ЕС. Към момента Европас включва пет вида документи: автобиография, езиков паспорт, документи за дипломи и сертификати и документ за знанията и уменията, придобити в други страни.

Сайтът на Европас с образци е посетен над 126 милиона пъти и са създадени над 60 милиона автобиографии. Въпреки това системата е имала нужда от допълнително опростяване, като върху това през последните две години са работили евродепутатите Томас Ман и Светослав Малинов. Евродепутатът от групата на Европейската народна партия Светослав Малинов споделя, че Европас е като електронно куфарче с набор от документи, което помага на хората да представят лесно и ясно уменията си на трудовия пазар.

Всеки гражданин има нужда от това и най-вече когато търси работа и решава какво и къде да учи. Различията в езиците, форматите на документите, определенията и методите за оценка и валидизиране затрудняват всички. Да не говорим за допълнителните проблеми, породени от нарастващата мобилност на европейците от новоприсъединилите се държави и гражданите от трети страни. Безспорна е необходимостта от ясна обща рамка, общи принципи, обща терминология, обхващащи всички страни. От самото начало Европас има ясно заявени цели, валидни и досега – да помогне на гражданите да представят ефективно своите умения и квалификации, за да намерят работа и възможности за обучение, да помогне на работодателите да разбират и оценят ученията и квалификацията на работната сила, да помогне на организациите в областта на образованието и обучението по най-разумния начин да определят и представят съдържанието на учебните планове.

„През последните две години усилено се търсеха възможности за гарантиране на по-лесен достъп до Европас на хората с увреждания, както и по-добра защита на личните данни“, допълва Светослав Малинов.

Променяме Европас така, че да предоставяме онлайн услуги на европейските граждани. Като например създаването на електронно портфолио и оценка на уменията. Променяме Европас така, че гражданите с лекота да предоставят информация за своето образование и квалификации извън формалното образование. Търсехме промени, които да гарантират по-лесен достъп до Европас за хората с увреждания и още по-добра защита на личните данни. Търсехме промени, без обаче да  предизвикат прекомерна административна тежест за държавите членки, както и нови организационни разходи. Убеден съм, че за в бъдеще европейските граждани ще ползват Европас по-лесно, по-често и дори с по-голямо удоволствие. 

За „Евранет +“ Мая Щърбанова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!