Преди гласуването на пакета „мобилност“ в Комисията по транспорт в ЕП - възможно ли е сближаването на позициите от Източна и Западна Европа?


Евродирективата за командированите работници от една в друга държава-членка  беше приета с мнозинство от Европейския парламент.  От нея за сега отпада сектор „ транспорт“,  заради острата реакция на  превозвачите в редица държави, предимно от Източна Европа.

 Правилата за  международните превози  влязоха в така наречения пакет „мобилност“, предложен от Еврокомисията. Това доведе до още по-голямо разделение между  старите и относително новите държави-членки.  На географски принцип се раздели и европарламента.  
Идният понеделник, на 4 юни, комисията по транспорт в Европейския парламент трябва да гласува, да промени или да отхвърли предложенията.  Какви са аргументите  и очакванията българските евродепутати Ангел Джамбазки, който настоява за единна транспортна  карта за всички европейски превозвачи и Андрей Новаков, който  тества  приложимостта на пакета „мобилност“ като пропътува заедно с международен шофьор разстоянието от Холандия до България. 

Репортаж на Кети Тренчева можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!