Антибрекзит във Великобритания и митата на САЩ за страните от ЕС (обобщение)

Левичари тръгват на поход

Във Великобритания антибрекзит настроени левичари ще предприемат поход из страната в рамките на кампания срещу напускането на ЕС. Той е в опит да убедят лидера на лейбъристите Джеръми Корбин да подкрепи кампанията и да "договори ново решение" с Брюксел. Сред водещите фигури са лидерът на Зелената партия Карълайн Лукас, профсъюзният бос Мануел Кортес и журналистката Зоуи Уилямс. 

Кортес заяви: "Никой друг не е в по-добра позиция от лейбъристкия лидер да призове за ново икономическо решение с Европа, което включва оставане в ЕС“. Лявото пространство в британския политически живот смята, че в Брекзит няма нищо, което да направи по-добър живота на работническата класа. Макар и да се очаква лейбъристките депутати да гласуват в парламента срещу такава правителствена сделка за Брекзит, която не отговаря на техните условия, те много внимават този ход да не бъде изтълкуван като незачитане на резултата от референдума, което би им коствало загуба на гласове в едни бъдещи избори.

Чиста енергия

Многогодишната финансова рамка, прилагането на стълба за социалните права, както и предложенията по пакета за чиста енергия и директивата за питейната вода обсъдиха участниците в международна конференция, посветена на услугите от общ интерес и устойчивото развитие и растеж в Европа. 

Форумът се организира от Асоциацията на индустриалния капитал и е бе част от събитията в календара на Българското европредседателство.

По време на международната конференция бяха обсъдени обществените услуги и услугите от общ интерес в контекста на кохезионната политика на Европейския съюз.

Във форума участваха министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, както и евродепутати.

Меркел за митата: „Противозаконни и вредни“

"Противозаконни и вредни за всички".  Така германската канцлерка Ангела Меркел нарече мерките за въвеждане на мито върху европейската стомана и алуминий, които влизат в сила в САЩ от 1 юни. „ЕС е подготвен за това и ще отговори подобаващо“, заяви и германският външен министър Хайко Маас.

От 1 юни САЩ въвеждат мито върху вноса на стомана и алуминий от ЕС. Всички опити европейците да намерят компромисно решение и да откажат американския президент Доналд Тръмп от намерението му да сложи мито бяха неуспешни. "Смятаме тези мерки за несъответсващи на приетите споразумения и закони, а аргументите за въвеждането им, че това отговаря на изискванията на националната сигурност на САЩ, за нереалистични“, заяви Меркел на 1 юни. Германското правителство ще продължи да защитава свободния пазар и свободната търговия, заяви още тя. 

Според германското правителство митата ще навредят и на американския пазар, а освен това ще изиграят роля за още по-силното обединение на европейските държави. В Световната търговска организация (СТО)вече тече процедура по разследване на наложеното мито и нарушените от това споразумения.  ЕС веднъж е печелил подобно дело. През 2002 година Джорд Буш младши също въведе мито за вноса на европейска стомана и алуминий, но СТО принуди САЩ да го отменят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!