Сигурност и защита на авторските права (обобщение)

Свързаността в региона

Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и миграцията, е сериозно предизвикателство и Българското председателство на Съвета на ЕС допринася за намирането на решение по тези проблеми. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова на откриването на международната икономическа конференция "Vrana Economic Council 2018" в двореца "Врана". 

"Като държава на кръстопът, България трябваше да погледне извън своите граници", каза Лиляна Павлова:

"В дебата, когато формулирахме и анализирахме общоевропейския дневен ред, искахме българският принос в общоевропейския дневен ред да бъде специален, да бъде не само запомнен, но да има дългосрочно значение и вярвам, че успяхме".

Според Лиляна Павлова, интеграцията на Западните Балкани трябва да бъде не само общоевропейски приоритет, но и да бъде дългосрочна визия за сигурност, стабилност, мир и просперитет на региона и на Европа:

"Срещата на върха на 16-и и 17-и май в София остана и ще остане в историята като среща, която създаде от тук нататък стабилна, здрава основа, върху която да градим. Свързаността - транспортна, дигитална, свързаността между хората, икономическата свързаност на региона в един общ продукт".

По думите на Лиляна Павлова, голям напредък е постигнат по пакета "Инициативи за киберсигурността". Тя посочи, че предложението на Европейската комисия е за следващия бюджет средствата за дигитална трансформация, иновации и развойна дейност да бъдат увеличени с 64 на сто.

„Филтри на входа“

Междувременно евродепутатът Юлия Реда, член на Пиратската партия на Германия и заместник-председател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс, посети в петък София, за да говори пред медии, студенти и граждански организации за реформата на авторските права в Европейския съюз. 

Тя включва въвеждането на т.нар. „филтри на входа” за авторско съдържание, които би трябвало да възпират качването в мрежата на чужда интелектуална собственост. Според Юлия Реда тези филтри ще ограничат много творчески и политически дейности в Интернет. Особено засегнати ще са малките платформи и независимите автори.  

„Филтрите за авторско съдържание вече се употребяват от някои сайтове и често правят големи грешки, особено когато разглеждат материали, които не са им толкова добре познати. Наскоро Twitter се опита да се пребори с руските ботове. Платформата започна автоматично да изтрива профилите на хора, които пишеха на кирилица. Ютюб пък беше изтълкувал като неправомерна употреба на авторско съдържание клип, сдържащ котешко мъркане. Трябва да имаме едно на ум, че тези филтри не са толкова интелигентни”.

Според Юлия Реда е напълно възможно под предтекст за опазване на авторските права да се упражнява и цензура.

„Вече има много примери за това как авторското право се използва за да се цензурира политическа информация. Например в Германия имахме случаи, в които правителството отказва да предостави документи за собствените си политики, твърдейки, че те са защитени от авторски права. Това е един оправдан страх”. 
В същото време нищо не гарантира на големите студия, медии и компании за забавления печалба от филтрирането на интернет. 

„Дори в тези големи индустрии все повече хора разбират, че не е в техен интерес и в интерес на авторите да заключват съдържанието. По-добре да е лесно достъпно и да е лесно за заплащане. Мисля, че единствените компании, които ще имат финансова изгода от въвеждането на филтрите, са IT компаниите, които ги разработват”.

Все пак в Интернет трябва да има регулации, твърди депутатката от Пиратската партия. Като добри примери изтъква мрежовата неутралност и намалените от скоро тарифи за роуминг в Европейския съюз. Трябва да има и реформа в сферата на авторските права. Предложенията за регулации обаче често идват от определени индустрии и в най-добрия случай са само в техен интерес, смята Юлия Реда.

Под българско председателство Европейския съвет прие позицията на правителствата на държавите от ЕС относно реформата на авторските права с новите членове, въвеждащи таксуването на линкове и филтрирането на входа. Сега е в ръцете на Правната комисия на Европейския парламент да се пребори за промени в Директивата, но преговорите ще започнат след края на Българското председателство.