Законодателни инициативи и мерки на Европейския съюз за борба срещу кибертероризма

Автор:


Киберпрестъпленията са нов вид престъпност. Резолюцията за борба срещу киберпрестъпността констатира, че Европа може да бъде все по-често  жертва на кибератаки, тъй като връзките между киберпрестъпността и организираната престъпност са все по-тесни. 80 % от европейските граждани имат нужда да бъдат по-защитени и Европейският парламент работи активно по тези проблеми, увери председателят на Европейския законодателен орган Антонио Таяни по време на тематична конференция в европерламента:

"Борбата срещу тероризма трябва да е борба за киберсигурност. Разузнавателните служби трябва да работят по-активно и в сътрудничество. Съдебната система да се модернизира, защото кибертерористите са с крачка напред. Трябва да има магистрати, които да познават проблематиката. Тероризмът се осъвременява, но и не става дума само за тях. Организираната престъпност също използва новите технологии, така че трябва да защитим системите и правата на гражданите ни.”

Кибертероризмът е обоснован от идеология и ни заплашва там, където истинският и дигиталният свят се припокриват, подчерта евродепутатът Емил Радев:

"Реално, колкото е по-технологично развита една страна, толкова по-уязвима е тя за кибератаки срещу нейната инфраструктура.  В днешния взаимносвързан свят нито една държава членка не може да се подготви или да се справи сама с кибертерористичната атака."


Европейският съюз има готовност  да събира доказателства и да разкрива киберпрестъпления. Това ще даде по-мощни и ефективни механизми на правораздаването в отделните европейски държави от европейската заповед за задържане, изтъкна главният прокурор Сотир Цацаров:

"На практика, това са изключително силни инструменти, които ще дадат мощно и в същото време ефективно оръжие за противодействие на кибертероризма. За нас е много важно, че на практика отиваме далеч над възможностите, които европейската заповед за разследване ни предоставя."

Кибератаките не признават граници, те са лесни за изпълнение и трудни за проследяване, предупреди  еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг. Европейският съюз трябва да  изиграе ключова роля в координирането на усилията както в Европа, така и в международен план.

"Трябва всички заедно да бъдем по-устойчиви срещу тази заплаха, с по-голяма прозрачност, проследимост и отговорност онлайн."

НАТО и Европейският съюз работят по съвместни действия за отбрана при  кибератаки. Европейският съюз трябва да разполага с мерки за блокиране на кибернападенията, призова Греъм Уилмот - началник отдел "Киберпрестъпност" към Генерална Дирекция "Миграция и вътрешни работи" на Европейската комисия:

"Някои от тези мерки са свързани с обучение на полицията, търсене на практически средства,  предоставяне на възможност на Европол да работи като европейски център в тази сложна сфера. Също така действаме в тясно сътрудничество със страните членки и със Съвета за запазване на данни от доставчиците на услуги за нашите цели."
 
Очаква се до края на годината Европейският съюз  да има действащо законодателство за борба с кибертероризма.

За Евранет +: Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!