Проблемът с телефонните измами в Европейския съюз

Емил Радев
Снимка: http://emilradev.eu

Проблемът с телефонните измами става все по актуален за редица държави членки на Европейския съюз. Освен в България, където този вид престъпления бележи ръст в последните години, подобна незаконна дейност се развива и в Гърция, Румъния, Италия и Германия. Според експерти извършители на този вид измами в различните държави членки на съюза са сходни по дейност престъпни банди, които са изключително мобилни и изобретателни. На конференция на Европейската мрежа за превенция на престъпността в София е бил представен и опита на държава като Финландия в борбата с телефонните измами. В същото време, за да се спре разпространението на тези престъпления, в борбата с телефонните измами вече се ангажира и Европол. Българският евродепутат от Европейската народна партия Емил Радев, казва : „За България, която в момента е ротационен председател на Европейската мрежа за превенция на престъпността основен приоритет е засилване на европейското сътрудничество и споделяне на опит в борбата с измамите, особено с телефонните. Както знаем този вид престъпления е особено разпространен в последните години, като стотици български граждани са станали жертва на телефонни измами. Престъпните групи се развиват непрекъснато и имат огромни и нарастващи печалби. Понякога те дори са базирани в други държави – най-вече в съседна Румъния“.

Всъщност се оказва, че в различните държави членки на Европейския съюз има отделни специфики и различия при извършването на телефонните измами. Преди време статистиката на европейските полицейски служби сочеше, че най-големи суми при телефонни измами престъпниците успяват да вземат в Германия, Гърция и Италия. В България пък в последните години този вид престъпления са сред най-често срещаните.

Според данните на полицейските служби в Европейския съюз бандите от телефонни измамници са мобилни и често за извършване на престъпления в една държава използват карти на мобилни оператори от друга за да не бъдат заловени.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!