Евродепутатите осъдиха въвеждането на вътрешни граници в шенгенското пространство


Шенгенското споразумение за пътуване без граничен контрол в Европа е заплашено заради проблеми със сигурността и даването на убежище, предупреди Европейският парламент. В доклад се посочва, че Шенген е под „огромен натиск“. „Националните правителства превърнаха Шенген в изкупителна жертва за провалите в политиката за сигурност и слабостта на европейската система за даване на убежище. Въпреки това Шенген не е проблемът, а решението“, заявява Карлуш Коелю - евродепутат от ЕНП, Португалия. Той предупреждава, че стоварването на вината върху свободното движение може да има тежки последици: „Ако Шенген умре, тази Европа на гражданите, която имаме днес, ще изчезне“, казва още Коелю. На теория всеки човек подлежи на граничен контрол единствено на външна граница на шенгенското пространство. От 2015 г. обаче бяха въведени проверки на някои вътрешни граници в отговор на бежанската вълна и на серията от терористични нападения в Европа. Потокът от имигранти бе възприет като заплаха за вътрешната сигурност и засегнатите страни се възползваха от клаузи в Шенгенското споразумение, за да въведат граничен контрол. Тези мерки са предвидени за изключителни случаи и трябва да имат временен характер, но повече от две години по-късно нормалното функциониране на шенгенското пространство не е възстановено. Към момента шест страни прилагат гранични проверки: Франция, Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия.

Карлуш Коелю:

  Председателят на Европейският парламент заяви ,че днес Шенген е непълен. Все още България и Румъния не са част от него. Тези страни изпълняват всички критерии и е неприемливо да не могат да бъдат част от пространството, като съветът в известен смисъл ги смята за страни с граждани втора ръка. Всички държави членки на ЕС трябва да бъдат пълноправни членове на Шенген. Шенген не е нещо фиксирано , нещо приключено уважаеми колеги. Сега сме изправени близо 30 години след приемането на шенгенската конвенция пред нови предизвикателства. Някои от тях драматични. Нови са реалностите на нашите граници. Това се отразява и върху ежедневието на нашите граници.

Около 1.7 млн. души пътуват всеки ден през граница в Европейския съюз, за да отидат на работа. Те заедно с туристите и превозвачите са най-засегнатите от мерките. Българският евродепутат от ЕНП Емил Радев:

Последните години Шенгенството пространство е изправено пред редица изпитания – миграционната криза и терористичната заплаха. Така станахме свидетели на въвеждане на вътрешен граничен контрол между държани, които от четвърт век нямат граница помежду си.

В същото време изследване, поръчано от Европарламента оценява евентуалните разходи от пълно спиране на действието на Шенген за две години във всички страни на 25-50 млрд. евро. През април 2017 г. бяха въведени систематични проверки за самоличността на всеки, който влиза в Европейския съюз. В същото време Европол получи допълнителни правомощия в борбата с тероризма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!