Регионалните политики в Брюксел - предизвикателства и постижения

евранет плюс Западни Балкани


Една от новите политики, които Брюксел предлага за следващата многогодишна финансова рамка, е прилагането на регионален подход към проблемите. По този начин кохезионните фондове, чрез които се осигуряват ресурси за социалното и икономическо сближаване - не само на отделните държави, но и на регионите вътре в тях, ще бъдат изразходвани по-ефективно, убедена е Илона Роугца. Тя е директор на организацията ЕСПОН, която подпомага за разработването на регионален подход при инвестирането на европейските средства.
"Разбира се, има много широк кръг от предизвикателства, които стоят пред териториалното развитие. Те са много различни, когато говорим за отделните региони. Като общи предизвикателства можем да очертаем застаряващото население в Европейския съюз като цяло. Също така променящият се климат поставя нови изпитания, които трябва да посрещнем заедно. Прави впечатление, че навсякъде в Европа има проблем с т.нар. "социално включване" - определени  групи от хора остават извън обществените процеси. Макар това да са общи предизвикателства, в отделните региони те трябва да бъдат посрещнати по различен начин в отделните региони. Ето защо ние говорим за намирането на "местни" решения", допълни Роугца.
Пред България има няколко кръга предизвикателства. Едно от тях е демографската картина. "Застаряването е проблем. Необходимо е да се ускори икономическото развитие. Също така управлението трябва да бъде насочено към регионите, към териториалното развитие. Въпросът не е да се инвестира само в столицата и големите градове, а в регионите като цяло. Разбира се, тези предизвикателства не могат да се посрещнат единствено на национално ниво", каза още Илона Роугца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!