Владимир Уручев: Постигнахме успехи в областта на енергетиката

евранет плюс Владимир Уручев


Висока оценка за българското европредседателство даде евродепутатът Владимир Уручев.

"Това беше едно много силно и успешно председателството на България на Съвета на ЕС. Темата за Западните Балкани не просто беше повдигната, а имаше реални действия, които ще спомогнат за разрешаването на проблемите и региони ще започнат да вървят напред.", коментира Уручев. В интервю за Радио Видин той допълни още, че големи успехи има в областта на енергетиката и директивата за възобновяеми енергийни източници.  

"Това, което се случва в енергетиката, е безпрецедентно. За 4 години откакто е създаден Европейският енергиен съюз имаме тотална законодателна промяна"
, заяви евродепутатът, който е ядрен инженер. Той уточни, че за австрийското европредседателство, което започна от 1 юли, ще останат само две-три досиета, с което ще бъде завършено цялото законодателство на ЕС в енергетиката.

Евродепутатът обясни, че по определени теми в ЕС има безпрецедентна солидарност и енергетиката е една от тях.

"Нови правила за пазар, нови цели по отношение на възобновяемите енергийни източници, нови цели за енергийна ефективност, за въглеродния диоксид, които са приети и ще действат от 2021 г. Става въпрос за 40% намаляване на въглеродния диоксид в енергетиката. И това е едно от най-големите предизвикателства, с които трябва да се пребори ЕС", посочи Уручев.

Много от страните в ЕС са приели програми за прекратяване използването на въглища.

"Светът е тръгнал по посока изчистване на енергетиката от всякакви замърсявания, а това означава възобновяема енергия", допълни Владимир Уручев.

Очаква се новата цел до 2030 г. да е около 30% възобновяема енергия в крайното потребление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!