По-високи заплати в Гърция, спад в доверието към „широката коалиция“ в Германия (обобщение)

Ципрас обеща данъчни облекчения

В програмна реч за икономическото възстановяване на Гърция след кризата премиерът Алексис Ципрас обеща намаляване на данъците и увеличаване на заплатите.

„Гръцката икономика е стабилна и сега сме нормална страна“, подчерта в речта си в неделя гръцкият премиер.

Той очерта и стратегията на правителството по намаляване на данъците. Коригира се имотният данък за собствениците на малки жилища с 50% в рамките на две години. Намалява се и корпоративният данък от 29% на 25% с цел растеж на гръцката икономика.

Премиерът обеща и данъчни облекчения за фермерите и намаляване на осигурителната вноска. Правителството предвижда и сваляне на ДДС от 24% на 22%.

Специален акцент в икономическата програма на СИРИЗА е създаването на условия за връщане на младите специалисти.

„Важна част от нашата програма е нашето бъдеще - младите хора. Младите и високообразовани гърци, младите научни работници, които масово напускаха страната сред 2010-а година. Трябва да създадем условия за промяна на това поведение. Защото не можем да стъпим здраво, ако не помогнем на младото поколение“, каза премиерът.

Ципрас обеща и по-високи заплати, но не се ангажира, че няма да се орежат отново пенсиите, както изискват кредиторите на Гърция.

Опозицията оцени икономическата политика на правителството като „празни предизборни обещания на СИРИЗА“.

Жан Клод Юнкер ще очертае приоритетите на ЕК

В сряда председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер ще очертае пред евродепутатите приоритетите в работата на институцията до края на мандата през октомври догодина. След речта за състоянието на Съюза заседанието ще продължи с дебат, в който отново миграцията, тероризмът и сделката за Брекзит се очаква да бъдат сред водещите теми, при това в реално започнала предизборна кампания, след като лидерът на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер вече обяви кандидатурата си  за председател на Европейската комисия.

В навечерието на референдума в Скопие и получил подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, в Страсбург пристига гръцкият премиер Алексис Ципрас, който във вторник ще участва в дебат за бъдещето на Европа, в контекста на нестихващи в родината му протести за анулиране на договора с Македония. 

Във вторник европедутатите ще дебатират и за ситуацията в Унгария след отказа ѝ да спазва общата политика за мигрантите и заради спорния закон "Анти-Сорос", а очакванията са в пленарната зала да присъства лично премиерът Виктор Орбан. Отново във вторник в Страсбург предстоят и ожесточени дебати по спорната Директива за авторското право. На първото четене в Европейския парламент през юли спорната реформа бе отхвърлена  и тази сряда предстои прегласуване на текстовете, притеснили активистите за свободата в интернет мрежата.

Очаква се евродепутатите да подкрепят и отпускането на 34 милиона евро помощ от фонд "Солидарност" за покриване на щетите от природните бедствия от миналата година в Гърция, Полша, Литва и България.

Подкрепата за ХДС е 29 на сто

Общата подкрепа за партиите от управляващата „широката коалиция“ в Германия достигна рекордно ниско ниво, сочи проучване, публикувано във в. „Билд ам зонтаг“.

Според проучването поддръжката за Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и баварските му съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) е спаднала с един пункт до 29 на сто.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е загубила 2 пункта, стигайки  до 17 на сто.

Общо коалицията има подкрепа от 46 на сто - най-ниската за  подобен тип кабинет.

Поддръжката за антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия“ остава непроменена и тя има 15 на сто.

Нови визови ограничения за богати руски граждани във Великобритания

Богатите руски граждани във Великобритания ги очакват нови визови ограничения. Това става ясно от публикация в „Обзървър“, в която се казва, че британското правителство ще преразгледа правото на повече от 700 богати руснаци да пребивават в Обединеното кралство в опит да ограничи властта и влиянието на Кремъл в светлината на „Случая Скрипал“.

Източник от Министерството на вътрешните работи е заявил, че министрите смятат, че трябва да се наложат допълнителни ограничения при издаването на визи на инвеститори от чужбина. Това става след десетилетие, в което стотици богати руснаци с големи връзки, много от които съюзници на Владимир Путин, включително видни олигарси,  бяха допуснати да направят Великобритания техен дом в замяна на инвестиция от поне 1 милион лири.

Критиците на Кремъл и борещи се срещу корупцията, които отдавна се оплакват, че Лондон е позволил прекалено лесно на съюзниците на Путин да идват на Острова, приветстваха новината. Тя идва след като Тереза Мей заяви, че правителството е стигнало до заключение, че двама служители на руското военно разузнаване са отговорни за отравянето през март на Сергей и Юлия Скрипал - акт, който, по нейните думи, „почти сигурно“ е бил одобрен от най-висшите кръгове в руската държава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!