Македония, Унгария, бъдещето на ЕС (обобщение)

Могерини с призив за участие в референдума на 30 септември

"Вратите на Европейския съюз са отворени за вас - вие държите ключа." С тези думи при посещението си в Скопие на 13 септември върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини подкани македонските граждани да вземат участие в референдума за смяна на името на страната, насрочен за 30 септември.

Могерини припомни решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Македония от юни 2019 година. Европейският първи дипломат похвали македонския премиер Зоран Заев за "историческото" по думите ѝ споразумение с Гърция за преименуване на Република Македония на "Република Северна Македония" и призова опозицията и президента Георге Иванов към "отговорност", а към съгражданите на Заев се обърна с думите: "не можете да си позволите да мълчите и да пропуснете възможността да изразите въжделенията си за бъдещето на вашата страна".

Полша и Чехия зад Орбан

Междувременно в четвъртък Полша и Чехия застанаха твърдо в подкрепа на Унгария срещу решението на Европейския парламент да задвижи наказателна процедура срещу страната по член 7 на Лисабонския договор заради "системни заплахи" за демокрацията и върховенството на закона.

Решението на ЕП е заради позицията на Варшава срещу мигрантите.

Процедурата по чл. 7 може да доведе до отнемане на правото на Унгария на глас в общите решения на съюза, но само при условие, че всички останали държави-членки са съгласни.

"Ако въпросът опре до налагане на санкции срещу Унгария, ние ще наложим вето", заяви външният министър на Полша Яцек Чапутович. "Европейският съюз се опитва да постави под натиск страните от нашия регион и е време да проявим солидарност", допълни полският първи дипломат.

Чешкият премиер Андрей Бабиш определи вота на Европарламента като "безсмислица", която създава "негативно усещане" в целия съюз.

"Тази глупост само поражда отрицателни нагласи срещу Европейския съюз. Затова заставам зад Орбан. Ние сме съюзници", каза Бабиш.

Чехия е част от Вишеградската група, включваща още Словакия, Унгария и Полша. Срещу Полша също беше започната подобна наказателна процедура от Европейската комисия през 2017 година.

В България Волен Сидеров - лидер на партия „Атака“, която е част от управляващото мнозинство – призова Народното събрание да задължи премиера Бойко Борисов да защити Орбан.

България и Португалия с обща визия за бъдешето на Европейския съюз

България и Португалия споделят обща позиция в дебата за бъдещето на ЕС, който трябва да се утвърждава като общност, насърчаваща растежа, заетостта, социалната и икономическа интеграция. Това заявиха президентите Румен Радев и Марселу Ребелу де Соуза, които разговаряха в рамките на срещата на държавните глави от групата "Арайолуш" в Рига.

Двамата отбелязаха, че преодоляването на различията в развитието между т.нар. "стари" и "нови" членки е важно условие за заздравяване на единството на съюза.

Португалия подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи президентът Марселу Ребелу де Соуза.

По покана на Радев той ще посети страната ни през първата половина на 2019 г.

Гюнтер Йотингер подкрепя идеята французин да поеме ЕЦБ

Европейският комисар Гюнтер Йотингер подкрепя идеята французин да поеме ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) след като приключи мандатът на настоящия президент Марио Драги през октомври 2019-а година,  съобщи германският вестник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс.

"Най-добре би било да имаме германски президент на Европейската комисия и способен французин като ръководител на ЕЦБ", коментира Йотингер предстоящите догодина рокади във върховете на европейските институции.

Трябва да се има предвид, че в началото на годината германските властимащи сякаш бяха готови да подкрепят кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка. Избирането на управителя на Бундесбанк за председател на ЕЦБ обаче може да се окаже трудна задача, въпреки че Вайдман е смятан за първокласен централен банкер, тъй като той притеснява част от европейските политици с несъгласието си по отношение на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на централната банка, която допринесе за настоящото възобновяване на икономическия растеж в еврозоната.

Шансовете на Вайдман или на друг германски виден финансист да поеме кормилото на ЕЦБ обаче се сведоха до нулата, след като по-рано този месец лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер се кандидатира официално за следващ председател на Европейската комисия след края на мандата на Жан-Клод Юнкер, който също изтича през октомври догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!