Между Страсбург и Залцбург: в търсене на общо европейско решение за миграцията

Снимка: БТА


Миграцията и сигурността на границите се очертават като водещи въпроси на предстоящата в четвъртък неформална среща на върха в Залцбург под шапката на Австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз, на която австрийският канцлер Себастиан Курц очаква да постигне напредък в разплитането на "гордиевия възел" за Европа, каквато продължава да бъде миграционната тема.

Засилване на полицейското и съдебното сътрудничество, както и  повишаване на сигурността по границите и киберустойчивостта ще бъдат също част от въпросите, които европейските лидери ще обсъдят  заедно с председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 20 септември.

В навечерието на срещата лидерите ще присъстват на неформална работна вечеря, чиято основна тема ще бъде именно миграцията, а темата вече беше засегната в Речта за състоянието на съюза на Юнкер пред евродепутатие в Страсбург, който изрази очакване Виена да направи крачка напред и обеща подкрепа:

"Външните граници трябва да бъдат защитени по-ефективно, така че предлагаме увеличаване на броя на граничните полицаи с още 10 хиляди до 2020 година.  Трябва да бъде  засилена и ролята на агенциите за бежанците, тъй като те се нуждаят от подкрепа в обработката на документите на търсещите убежище и за връщане на нелегалните мигранти", заяви в ключовото за края на мандата си обръщение към Европарламента председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Колко непреодолимо разделена е Европа по темата за миграцията стана ясно при излушването на унгарския премиер Виктор Орбан в пленарната зала, който обяви, че Будапеща ще продължи за прилага водената от правителството миграционна политика и с това увеличи съмненията, че в Залцбург ще сме свидетели на исторически пробив в сближаването на позициите и напомни, че  постигането на "единна миграционна политика" отива далеч отвъд охраната на външните граници. След решението на евродепутатите за санкции, очакванията са Орбан да засили конфронтацията по предстоящи за ЕС дебати особено след като вече това лято страните от Вишеградската четворка бойкотираха минисреща на върха за миграцията в Брюксел.

В същото време австирйският канцлер Себастиан Курц предупреди, че ако няма да бъде постигнат напредък по миграционната политика "най-късно" до срещата на върха на 20 септември,  Виена е готова на самостоятелни ходове с група съмишленици:

"Голямата ни цел е да постигнем напредък в опазването на външните граници.  С подкрепата на "оста на желаещите" , това ще е  важна крачка в борбата с нелегалната миграция. Настояваме за засилване на ролята на Фронтекс не само чрез допълнително финансиране и с увеличаване на броя на служителите, но и по отношение на мандата, така че служителите на Европейската агенция за  за гранична и брегова охрана да имат повече възможности  за справяне с плавателните съдове, превозващи мигранти, както и да си сътрудничат с трети държави, така че да бъде сложен край на тази практика хората да рискуват живота си, предприемайки това пътуване. Само така ще имаме напредък в защитата на външните граници", заяви Курц.

Свидетели сме и на нова офанзива в сътрудничество с Африка и ЕС преди срещата с африканските държави през декември. В Речта за състоянието на Съюза председателят Жан-Клод Юнкер предложи нов „Алианс Африка - Европа за устойчиви инвестиции и работни места“, чрез който инвестициите да бъдат насочени към областите, в които значението им е най-голямо.

В същото време Себастиан Курц се надява на добри новини в Залцбург и за преговорите за Брекзит, които ще бъдат обсъдени във формат ЕС27.
За британския  министър-председателка Тереза Мей неофициалната среща на върха също е от ключово значение, защото ще позволи на лидерите от общността за първи път да обсъдят плана й за напускане на Великобритания - т.нар. Бяла книга, заради която редица членове на правителството, сред които бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис и бившият външен министър Борис Джонсън подадоха оставка, определяйки документа като твърде голяма отстъпка към Брюксел.

В последната си  реч пред европейските депутати Юнкер  приветства предложението на Мей за стартиране на по-близко сътрудничество посредством споразумение за свободна търговия като заяви, че ЕС няма да се откаже от сключването на споразумение за дисциплинирано и подредено оттегляне на Великобритания. Дотогава въпросителните пред Залцбург остават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!