България е против санкции срещу Унгария, евролидерите решават за Брекзит (обобщение)

Решението в подкрепа на Орбан е единодушно

Българското правителство ще изготви позиция срещу започнатата от европарламента процедура за безпрецедентни санкции срещу Унгария. Мнозинството евродепутати смята, че Будапеща нарушава основни принципи на Европейския съюз. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че предложението на патриотите за позиция, която е против налагането на санкции на Унгария, е прието единодушно от министрите: 

"Да стартира процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на Европейския съюз за започване на процедура срещу Унгария по член 7-и от Договора за Европейския съюз. Това предложение беше прието. Ние смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равноправна страна-членка на Европейския съюз. Както днес това се прокарва срещу Унгария, а има подобни опити подобни решения да бъдат взети срещу Полша, утре по някакъв повод - дори вземете Джендърската конвенция - някой може да предложи подобно решение да бъде гласувано срещу България"... 

Част от аргументите са, че Унгария нарушавала общите европейски ценности и въвеждаме репресивна мярка срещу една държава, която групи от либерални политици обвиняват, че се управлявала авторитарно. 70 процента от населението, две трети от населението в Унгария, гласува за решението на правителството на Виктор Орбан.

Вицепремиерът Валери Симеонов допълни: 

"Ние не можем да бъдем съпричастни с опитите по обществено мнение да бъдат налагани санкции на която и да било държава, защото утре тази държава може да бъде и България".

Каракачанов направи и аналогия в качеството си на историк: 

"1956-а година съветската окупация там беше точно пак заради подобни аргументи - че Унгария нарушавала социалистическите принципи на морал и ценностна система".

След като правителството изготви позицията си, тя трябва да бъде утвърдена и от Народното събрание.

Според мнозинството в европарламента Будапеща нарушава основни принципи на Евросъюза, като свободата на словото. Правителствата на Чехия и Полша вече се обявиха срещу решението.

Преди дни срещу налагането на санкции срещу Унгария се обяви и опозиционният лидер Корнелия Нинова.


„Гардиън“: Британското правителство ще трябва да отстъпи пред исканията на Брюксел

Високопоставени европейски дипломати смятат, че британското правителство ще трябва да отстъпи пред исканията на Брюксел, за да бъде постигнато споразумение. Това твърди електронното издание на вестник "Гардиън". 

Преди срещата на високо равнище на лидерите на ЕС в Залцбург дипломати в Брюксел в частни изявления са предупредили, че Тереза Мей ще трябва да направи още значителни промени в своите виждания за Брекзит, за да се стигне до сделка, като ирландската граница остава най-голямото препятствие.

Тереза Мей ще разполага само с минути за разговори с лидерите на 27-те страни-членки на ЕС в сряда вечер, преди те да седнат на следващия ден и да се произнесат по нейните планове. Очакванията за положителна оценка не са големи, като мнозина смятат, че Тереза Мей едва ли ще каже нещо ново преди предстоящата важна конференция на нейната Консервативна партия. 

Европейските дипломати се опасяват, че британското правителство ще трябва да стигне до ръба на икономическо бедствие, преди да предприеме стъпки за решаване на най-спорните въпроси.

"Гардиън" цитира един от дипломатите да казва: "Британското правителство  ще трябва да преживее най-мрачния си час, преди да промени позицията си, но то трябва да я промени".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!