Ердоган и Тереза Мей за членството в ЕС (обобщение)

Турският президент лансира отново възможността за референдум в ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган отново лансира възможността за референдум в Турция по отношение на членството на страната в Европейския съюз, предаде БНР.

На форум в Истанбул късно в четвъртък той изтъкна, че съюзът отслабва и ако този процес се ускори, Турция, която чака безрезултатно за членство от десетилетия, ще може да определи своя път.

Молбата на Турция за евроинтеграция датира от 1963 г., вече е 2018 г., а Турция продължава да чака, изрази недоволството си Ердоган. По думите му страни, които са кандидатствали след Турция, вече са членки на съюза.

Турският лидер отново призова да се каже открито дали страната ще бъде приета, за да не се уморява тя да чака. Поради това Турция има право да се обърне към народа и да види какво ще бъде решението му, добави той.

Турският президент отново повтори призива си за сериозни реформи на Съвета за сигурност на ООН, така че в него да бъде включена поне по една страна от всеки континент.

По отношение на Сирия Ердоган заяви, че Турция няма да напусне близкоизточната страна, докато там не бъдат проведени избори. Той допълни, че в края на този или в началото на другия месец в Турция ще се състои четиристранна среща с участието на Германия, Русия, Турция и Франция, посветена на конфликта в арабската държава.

Британският премиер иска да води торите и на следващите избори

Преди заключителната реч на британския премиер Тереза Мей на конгреса на Консервативната партия в Бирмингам опашката на претендентите да я наследят като партиен лидер става все по-дълга, писа вестник „Файненшъл таймс“ и помести списък на най-сериозните кандидати с букмейкърски прогнози, предаде БНР.

Тереза Мей постоянно изтъква, че смята да води торите и на следващите избори и че има още много работа да върши като премиер, но събитие като годишния конгрес е идеално място за потенциалните ѝ съперници да започнат да събират подкрепа за тяхната кауза.

Едва ли е изненада, че водещ претендент е бившият външен министър Борис Джонсън. Той вече използва речта си на конгреса да нанесе поредна атака срещу плана на премиера за Брекзит. Това, че той говори и за чисто вътрешни проблеми и отправи призив за връщане към консервативните идеи и ценности, се преценява като излагане на политическа програма и стъпка напред в очакваната битка за лидерския пост.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид не изостава много след Борис Джонсън, посочи „Файненшъл таймс“. Амбициозният Джавид никога не е скривал амбициите си и да бъде премиер и се радва на подкрепа и в двата лагера на торите.

Челната четворка се допълва от сегашният външен министър Джеръми Хънт и министърът на околната среда Майкъл Гоув, който обаче загуби известна подкрепа сред евроскептиците, като подкрепи плана от Чекърс.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Великобритания не се страхува да напусне ЕС без сделка. В нейната реч при закриването на конгреса на Консервативната партия в Бирмингам тя изтъкна, че ако хората в страната са обединени - бъдещето е в техните ръце.

Под звуците на „Денсинг Куин“ на АББА, Тереза Мей излезе на подиума в бойко настроение и още в началото наблегна на това, колко е важно Консервативната партия да остане единна, отправяйки в същото време остри критики към лидера на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, който, по нейните думи, не трябва да бъде допускан близо до властта. По най-очакваната тема - Брекзит, Тереза Мей отново непреклонна, че нейната задача като премиер е да изпълни волята на народа от референдума. Това обаче не означава да приеме какъвто и да е Брекзит, а само онзи, който е в интерес на страната.

“Никой не желае добра сделка повече от мен. Но това никога не е означавало сделка на всяка цена. Великобритания не се страхува да напусне без сделка, ако трябва“, поясни Мей.

Британският премиер изрази твърда увереност, че най-добрите дни пред Великобритания тепърва предстоят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!