ЕП призовава за по-добро прилагане на критериите за качество при обществените поръчки


Европейският парламент излезе този месец с призив за по-добро прилагане на критериите за качество при обществените поръчки. Прекомерното използване на най-ниската цена като основен критерий при възлагането на изпълнение по договор е сред въпросите, които бяха разгледани в доклад, одобрен на 4 октомври. Основа за прилагането на правилата са директивите за обществените поръчки от 2014 г., които обаче се транспонират със забавяне от държавите членки. По данни на Еврокомисията 55% от процедурите все още стъпват върху най-ниската цена. Броят на тръжните процедури със само една оферта се е увеличил от 14 на 29% за периода 2006-2016 г.  Парламентът препоръчва да се прилага повече критерият за качество, което включва и съотношението между цена и качество. При решенията за покупка следва да се взимат под внимание също екологични и социални аспекти. Да се има предвид цялостният жизнен цикъл на продуктите, включително въздействието им върху околната среда. Парламентът насърчава възлагащите органи да сътрудничат с участниците на пазара, за да се разработват новаторски методологии, изделия или услуги. Евродепутатите поискаха от комисията да организира по достъпен и удобен начин ръководствата и другите инструменти за подпомагане на страните при прилагането на рамката за обществени поръчки. Карлуш Куелю от Португалия, докладчик от Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, заяви по време на сесията:

„Обществените поръчки са една значителна част от публичните инвестиции в нашата икономика. Над 250 000 публични органи в ЕС изразходват около 14% от БВП, т.е. почти 2 трилиона евро годишно за закупуване на услуги, строителни дейности и доставки. Затова с този доклад насочваме Европейската комисия и държавите членки как да подходят към пазарите на обществени поръчки по един по-етичен, прозрачен, ефективен и устойчив начин“.

Карлуш Куелю работи упорито, за да убеди европейските общества, че е  необходимо подобряване на правилата и критериите за качество при обществените поръчки.

„Това е възможност да постигнем повече прозрачност, по-голяма ефективност и по-малко бюрокрация и за укрепване на единния пазар. Обновяването на законовата рамка в тази посока е и възможност за страните-членки да насърчават стратегическите поръчки и дигиталната трансформация чрез процедурите по електронен път“.

Представеният от Куелю доклад беше одобрен на пленарното заседание с 534 гласа, и само 54 „против“. Евродепутатите призовават за създаването на европейски етичен кодекс за обществените поръчки, а университетите - да развиват курсове по европейско законодателство в тази област.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!