Безопасността по пътищата – проблем на Европейския съюз

25 000 души загиват по пътищата на Европа всяка година. Сериозно ранените при тежки катастрофи са повече от 135 000. Това обясни Матю Болдуин , който ръководи Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ към Европейската комисия. Според данните за жертвите в страните членки на ЕС 46 % от загиналите са били в автомобилите си по време на катастрофите, 18 % - на мотори, като 22 % от тази цифра са пешеходците, а 8% - велосипедисти. Това са най-уязвимите участници в пътните произшествия, смятат експерти по пътна безопасност към Европейската комисия. Близо 76 % от жертвите при катастрофи в Европа са предимно млади мъже. Тази цифра експертите сравняват с жертвите от испанския грип, покосил хиляди на стария континент през 1986 година. По традиция най-малко жертви на пътя има в Дания, Швеция, Финландия  и Великобритания. Сред държавите с най-много убити при катастрофи са в България, Латвия, Гърция и Румъния. В средата на класацията са държави като Белгия и Чехия. Жертвите на катастрофи в Европа са в пъти повече от тези при авиационни катастрофи твърдят експертите. Тежките инциденти нанасят и огромни финансови щети на ЕС – между 1 и 3 % от БВП на ЕС. Над 40 % от загиналите при катастрофи в коли в ЕС са хора, които отиват или се връщат от работа. В същото време тези данни, макар и стряскащи, са едни от най-добрите, сравнено с държавите, които не са в рамките на съюза. Матю Болдуин - генерален директор на дирекция „Мобилност и транспорт“ към ЕК и координатор на високо ниво по въпросите на пътната безопасност.

В Европа сме намалили смъртните случаи при пътно-транспортни произшествия с 20 %. През последните десетилетия ЕС се справя относително добре с проблема. От 2000 г. насам смъртните случаи в ЕС са намалели наполовина, но от 2010 г. падат с едва 20%. ЕК е решена да направи всичко възможно, защото всяка смърт на пътя е от значение. Освен броя на загиналите е необходимо спешно да се намали и броя на тежко пострадалите при пътно-транспортни произшествия.

Експерти твърдят, че социалната цена на тези катастрофи в рамките на ЕС - рехабилитацията, здравни процедури и лечение и материални щети, костват на данъкоплатците над 100 млрд. евро. Средното равнище на загиналите при катастрофи в рамките на ЕС е 51 убити на един милион жители. Най-стряскаща статистиката е в две държави членки – България и Румъния.Там властите отчитат 95 убити на милион жители. В същото време друга балканска държава, член на ЕС с много загинали при катастрофи Гърция показва подобрение в борбата с тежките катастрофи, като в последните 5 години загиналите са намалели с 36 %.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!