Борбата с трафика на хора в Европейския съюз


България и Румъния са сред страните с най-висок относителен дял на жертвите на трафик на хора спрямо общото население в дадена страна, като този дял е изключително висок особено сред жените. 13 жени на 100 000 души стават жертва на трафик, което е повече от 5 пъти над средната стойност за Европейския съюз. Тенденциите сочат, че чрез покани в социалните мрежи потенциални престъпници и дори терористи с арабски произход набират жертви за принудително или фиктивно сключване на брак, който дава билет за свободно движение на територията на Европейския съюз. Интернет и социалните мрежи са механизъм не само за „зарибяване“ на жертви, но и за контрол. Данните на полицейските служби в няколко държави членки на Евросъюза сочат,че интернет все по-често се използва за разпространение на порнографски материали, а след това и за изнудване на заснетите хора в тях. В този случай най-уязвими са децата, младите жени и хората с по-ниска интернет култура, които са застрашени да влязат в тъмната статистика за трафика на хора. Бедност, социално изключване, отпадане от училище - това са причините, заради които България и Румъния са сред основните страни, от които чрез измамни обещания се набират хора за трафик в Европа. За проблема в Европейския парламент говори евродепутата Катрин Биърдън (АЛДЕ):

Европейският съюз се бори срещу трафика на хора. От години има директива за борба с трафика на хора, като действа един много стандартизиран подход, обхващащ и подкрепата на жертвите. Естеството на самото престъпление го прави трудно да се събират данни и да се идентифицират жертвите. За това е важно да се заделят европейски средства за изграждането на система, която да обхваща събирането на факти. Трафикът на хора е престъпление, което носи големи приходи. Знаем кои купуват и кои се облагодетелстват. Има и отделни личности, които са жертви и на които трябва да се помогне. Това е престъпление, което се възползва от бедността на хората. Само някои от държавите членки на Европейския съюз са въвели наказателни присъди за тези, които се занимават с търговия с хора. Справянето с трафика трябва да е наш приоритет. Трябва да се помага на жертвите, особено на бежанците и на хилядите непридружавани малолетни деца сред тях. Трябва да предприемем действия, но ако не разполагаме със съответните средства ще направим стъпка назад. Имаме нужда и от една ефективна стратегия. Жертвите не могат да чакат. Търговията на хора се случва и сега в Европа. Трябва да отворим очите си и да продължим борбата с това престъпление.

Наред със сексуалната експлоатация и трафик на жени с тази цел, в рамките на Европейския съюз все по често има и случаи на предлагане на изключително примамливи оферти за земеделска работа в чужбина и това крие риск хората да бъдат въвлечени в схема за полагане на робски труд. Великобритания често е адресът, където много хора от Източна Европа работят във ферми при потресаващи условия. Общовалидно за Европейския съюз разпределение е, че около 80% от жертвите на трафик са жени, а около 70% от всички регистрирани жертви са трафикирани с цел сексуална експлоатация. Държавите в Европейския съюз, към които най- често се изпращат хора, жертви на трафик, са Германия, Гърция, Холандия, Австрия, Кипър, Полша, Италия, Чехия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!