Защо жените в ЕС все още получават по-малки заплати от мъжете?

Снимка: БТА


Заради получаваните от мъжете по-високи заплати, реално жените в Европейския съюз работят без пари в продължение на два месеца през годината. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия. Тази година символичният ден, в който жените престават да получават заплата, ако се приравни към възнаграждението на колегите им от силния пол, тази година бе отбелязан в събота - 3 ноември.
За една и съща жените печелят средно със 16.2 % по-малко от представителите на силния пол, сочат данните на Европейската комисия. Разликите са особено явни в определени икономически сектори - например при ИТ специалистите
България беше извела равните права на жените в бизнеса, сред водещите приоритети по време на председателелството на Съвета на Европейския съюз през първото полугодие. Ресорният министър Лиляна Павлова обясни, че България имат най-много жени на ръководни постове, включително и в ИТ сферата. Около 30 % от жените в сектора са на ръководни постове, допълни Павлова.
Вече е отправено предложение от Европейската комисия за равновесие между професионалния и личния живот, включващо правото на всички бащи да ползват отпуск от поне 10 дни в периода около раждането на детето им. Платеният родителски отпуск също ще стане непрехвърляемо равно право за жените и мъжете, което ще е силен стимул за татковците да използват тази възможност, вместо да се очаква от жените да прекъсват кариерата си за дълъг период от време, а мъжете да се връщат бързо на работа, предвиждат идеите. В крайна сметка това ще доведе до повишаване на участието на жените на пазара на труда, аргументират се от Европейската комисия
Например могат да се подобрят правата на работещите родители и лицата, полагащи грижи за член на семейството, да вземат допълнителен отпуск, допълва Лиляна Павлова. От Брюксел декларират, че ще продължат действията по преодоляване на различията в Европа между заплатите на мъжете и жените.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!