Габриел: Фалшивите новини не са ново явление, новото е скоростта, с която се разпространяват

Мария Габриел
Фалшивите новини не са ново явление, но в днешно време социалните мрежи създават възможност за много по-бързото им разпространяване. Търсят се различни решения за справяне с дезинформацията като, според евродепутата с ресор цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел не се изключват и регулативни мерки спрямо онлайн съдържанието.

Фалшивите новини са съществували винаги. Новото днес е скоростта, с която се разпространяват и размерите, които могат да придобият. Има много измерения, които трябва да вземем предвид - икономически, геостратегически. Затова се радвам на подкрепата, която срещнах.

Ставайки комисар, Габриел е поставила темата в дневния ред. Започнахме с експертната група на високо равнище, които за първи път ни предложиха дефиниция на тази информация онлайн, защото как да законодателстваш или да предлагаш мерки срещу нещо, за което нямаш общоприета дефиниция. Това е етап, който преминахме заедно с групата. След това, през април тази година, направихме комуникация, в която казахме, че няма "рецепта чудо" за борбата с дезинформацията онлайн, но има възможност за няколко паралелни инструменти и действия, които могат да позволят да се намали видимостта на фалшивите новини и да излезе на преден план качествената информация и фактите.

Първата краткосрочна цел вече е изпълнена - за първи път в света има нов Кодекс за борба с дезинформацията онлайн. За първи път платформите и социалните мрежи, заедно с рекламодателите и журналистите, както и с неправителствения сектор и научните изследователи, съставихме този кодекс, в който всяка една от организациите, поради разностранността на продуктите и услугите, които предлагат, поемат конкретни ангажименти. Габриел очаква от тях до декември ясни и видими резултати, като след това Еврокомисията ще направи анализ и въз основа на това, ще бъде посочено какви ще бъдат следващите мерки като не изключи и мерки от регулаторен характер.

Габриел иска и да бъде създадена паралелна независима мрежа от т.нар. “доверени проверители на информация” (fact checkers - бел. ред.). Днес такава мрежа няма, а е важно бързо да се случва обмяната на добри практики. Европейската комисия ще предложи онлайн платформа, на която доверените проверители на информация, заедно с научните изследователи, да могат да обменят бързо данни и нещо, което вече е доказано в България, да не се прави отново в Германия.

Едновременно с това Габриел иска и повече подкрепа за качествената журналистика, защото медиите преживяват труден период в следствие на бързо променящата се среда. През следващата година ще бъде организирана Европейска седмица на медийната грамотност, която да позволи на всички - от журналистите до гражданите, да разполагат с необходимите инструменти, за да направят своя избор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!