Европейската комисия с мерки срещу сексуалното насилие в интернет

евранет плюс Мария Габриел


През последните няколко години социалните мрежи и чатове се използват масово от трафиканти за набиране на жертви и сексуални престъпления. Това може да стане дори чрез на пръв поглед невинни, но фалшиви обяви за работа. Трафикът е предимно за сексуална експлоатация, която е и най-разпространената форма. Този вид престъпление се среща в рамките на Европейския съюз. 80 % от жертвите на сексуални престъпления, извършени в интернет в рамките на съюза са жени, сочи статистиката. Веднага след сексуалната експлоатация се нареждат трудовата и продажбата на бебета. Гърция е държавата в Евросъюза, където най-често има подобни случаи, а държавите, от които се изнасят бебета или бременни жени най-често са Румъния и България. В същото време децата са една от най-рисковите групи, тъй като проучване, направено в европейски мащаб сочи, че над 80 % от подрастващите на възраст между 9 и 16 години имат профили в различни сайтове. Еврокомисарят Мария Габриел заяви по темата:

Трябва да има една общоевропейска платформа, в който гражданския сектор, социалните медии и институциите заедно да набелязваме всяка година какви са новите форми на трафик на хора и на насилие онлайн и какви още координирани действия са необходими за постигане на резултат. Когато говоря за премахването на тези материали от интернет трябва винаги да мислим за жертвата! Виждаме, че има кризисни центрове и ще продължава да има нужда то тях. Но много е важно, когато жертвата веднъж излезе от този порочен кръг да има възможност тази част от миналото й да не й носи постоянно тегнеща сянка, пречеща й да напредва.

Европейската комисия докладва, че 65% от жертвите на трафик на хора и сексуална експлоатация са граждани на стария континент.Според данните на Европейската комисия 67 % от регистрираните жертви на трафик в ЕС са жертви на сексуална експлоатация, 95 %, от които са жени или момичета. Най-често подобни престъпления се извършват с помощта на интернет сайтове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!