Защо един доклад на ЕК може да бъде прочетен по три различни начина?

 След като ЕК публикува годишния си доклад относно предприетите от страната ни стъпки за изпълнението на ангажиментите в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка потърсихме за коментар евродепутатите Георги Пирински от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Филиз Хюсменова от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, и Светослав Малинов от Групата на Eвропейската народна партия, с които четем между редовете казаното от Брюксел.

Според Георги Пирински: „Не бива да бързаме да си отдъхваме, защото има позитивен момент в оценките. Докладът подчертава, че ако искаме механизмът да бъде приключен догодина, когато свършва мандата на Комисията, трябва това което е постигнато да се затвърди и да стане необратимо, и по отношение на независим съд, съдебна реформа, и борба с корупцията, а за онова което не е свършено да се положат сериозни усилия“.

 „Политическият прочит на доклада на ЕК за напредъка на България  изисква да не гледаме единствено самия доклад , а този прочит включва ефективността на самия механизъм, напредъка на страната ни, перспективата и отговорността“- подчерта Филиз Хюсменова. Тя припомни, че механизмът за наблюдение  и сътрудничество  започна веднага след приемането на страната ни в Европейското семейство. Той продължава дълго време мъчително и неефективно. Но според позицията на Движението за права и свободи докладът на ЕК  е обективен и добър. Той  красноречиво отразява настоящата позиция в страната и констатира усилията за напредък. Евродепутатът Светослав Малинов посочи, че ние 12 години  не сме в състояние да завършим един процес, за които се смяташе, че са достатъчни между две и четири години. 12 години различни доклади излизат със становището: „Няма напредък, има напредък, има отстъпление, няма отстъпление и общото между тях е, че мониторингът остава, а страната ни е във от Шенгенското пространство!“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!