Европейски лидери – рейтинги и отговорности (обобщение)

Макрон: Нашият свят е на кръстопът

Френският президент Еманюел Макрон каза в Берлин, че Европа трябва да стане по-силна, за да предотврати затъването на света в хаос, предаде Франс прес.

„Европа и френско-германската двойка са длъжни да не оставят света да затъне в хаос и да го подкрепят по пътя към мира“, каза Макрон пред германския парламент. „Затова Европа трябва да бъде по-силна, по-суверенна“.

Френският президент призова за по-силно европейско единство и самоувереност, за да се посрещнат бъдещи предизвикателства. „Нашият свят се намира на кръстопът“, допълни той, като предупреди за опасността „безпаметният национализъм“ и „фанатизмът без ориентири“ да вземат надмощие.

Макрон каза още, че Европа не трябва „да стане играчка на великите сили, а трябва да поеме по-големи отговорности за своята сигурност и отбрана и не трябва да приема подчинена роля в световната политика“.

„Тази нова френско-германска отговорност изисква да се дадат на Европа инструменти за нейния суверенитет“, посочи френският президент. Той спомена по-специално необходимостта да се изгради съвместна отбрана или миграционна политика с хармонизирана система за предоставяне на убежище.

„Този нов етап ни плаши, тъй като всеки ще трябва да споделя, да уеднакви с останалите своята способност да взима решения, външната и миграционната си политика и политиките си за развитие, една част от бюджета си и дори от фискалните си ресурси“, допълни Макрон, като подчерта необходимостта еврото да се превърне в международна валута със собствен бюджет на еврозоната.

„За предпочитане ли е да останем затворени в нашето бездействие?“, отбеляза той, явно отправяйки критики към колебанията и протакането на германското правителство на канцлерката Ангела Меркел от повече от една година по отношение на френските предложения за нов подем на Европа.

В речта си пред Бундестага Макрон посочи, че Европа е водила натиска към „зелена енергия“ и срещу климатичните промени и сега се стреми към многостранен подход в търговията, сигурността, миграцията и политиките за защита на околната среда

Междувременно агенция Ройтерс оповести социологическо проучване, според което рейтингът на Макрон пада в момент, в който Франция кипи от протести срещу по-високия данък върху горивата.

Само 25 процента от запитаните от Френския институт за изследване на общественото мнение казват, че са доволни от Макрон. Това е спад с 4 процентни пункта в сравнение с допитването от октомври.

Фридрих Мерц и Маркус Зьодер – кандидати за лидери

Германският бизнесмен Фридрих Мерц, един от фаворитите за приемник на Ангела Меркел на председателския пост на Християндемократическия съюз (ХДС), за първи път разкри, че печели годишно около 1 милион евро, съобщи вестник  "Билд ам зонтаг", цитиран от Ройтерс и ДПА.

Във видео интервю за вестник "Билд" в сряда Мерц бе попитан от читател дали е милионер. Той потвърди и допълни, че принадлежи към "горната средна класа". Отговорът му предизвика дебати дали човек може да бъде милионер и да бъде от средната класа.

За лидерското място в ХДС с Мерц се конкурира с 56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер  и 38-годишния министър на здравеопазването Йенс Шпан. Според публикувано проучване Мерц има подкрепата на 49 процента от поддръжниците на консерваторите спрямо 32 процента за Крамп-Каренбауер и 7 процента за Шпан. 

Междувременно премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер съобщи, че ще се кандидатира за председател на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), след като вътрешният министър Хорст Зеехофер обяви, че се отказва от партийното лидерство, предадоха световните агенции.

Новият партиен лидер се очаква да бъде избран на специален конгрес на 19 януари.

Хорст Зеехофер обяви, че ще се оттегли от лидерския пост в ХСС, който участва в управляващата коалиция на Германия, но ще остане вътрешен министър. Решението му беше предшествано от изявлението на канцлера Ангела Меркел, че този четвърти канцлерски мандат ще й бъде последен и се оттегля от председателското място в Християндемократическия съюз (ХДС).

Джерами Корбин: втори референдум не е опция

Смяната на премиера няма да направи преговорите за Брекзит по-лесни и не променя съотношението на силите в парламента, заяви Тереза Мей в интервю за тв „Скай нюз“.

„Това ще доведе до по-голяма несигурност и риск от забавяне на преговорите и реализацията на Брекзит“, каза Мей предаване на Софи Ридж по „Скай нюз“ по повод новините, че срещу нея се подготвя гласуване на вот на недоверие.

Защитавайки отново нейната сделка тя поясни, че тя урежда излизането от ЕС, а условията по бъдещите търговски отношения предстои да бъдат договорени, като така наречения „предпазен механизъм“ за ирландската граница е само временна мярка в случай на нужда.

По-рано в студиото на Скай нюз бе лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, който заяви, че премиерът трябва да се върне в Брюксел. 

„Трябва да се върнете обратно и да кажете, че това, което бе договорено досега между нашето правителство и ЕС е неприемливо за британския парламент и предполагам за британския народ“, каза той.

Корбин обаче отбеляза, че в момента провеждането на втори референдум не е опция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!