Световните конфликти и неадекватната външна политика на ЕС. Евродепутатът Андрей Ковачев за необходимостта от европейска армия и Президент на ЕС с повече правомощия

Андрей Ковачев


Гражданите на ЕС все по-отчетливо се противопоставят на политиците, които отвориха границите на съюза за мигрантите от Близкия Изток и Африка. Хората се чувстват застрашени  от дисбаланса между националните общности и  дошлите  от вън с различна култура и религия,  както и от  пренос на тероризъм на  стария континент. И докато ръководителите на някои държави-членки печелят политически  дивиденти от  този страх,  произвеждащ национализъм, други  все по-ясно настояват за промяна  във външната политика и за създаване на европейски  съюз по отбрана и сигурност.  Защо Европа се оказа в позицията да плаща цената на  световните конфликти, дирижирани от интересите на Русия, САЩ, Китай, Саудитска Арабия?

 Андрей Ковачев, заместник председател на Комисията по външна политика на ЕП   смята, че Европа трябва да спре да поема последствията  и че мигранстката криза не може да се реши само с помощ към държавите, от които идват новите заселници на континента.  Две са решенията, които не търпят отлагане - създаване на Европейски  военен съюз, но в рамките на НАТО  и промяна в Договора за ЕС, която да регламентира пряк избор на Президент на Съюза  и то с ясни правомощия, особено по отношение на външната политика.  В противен случай Евросъюзът ще  остане икономически силен,  но политически ще бъде едно „джудже“  в световния дневен ред.   

"Евранет плюс" можете да чуете в звуковия файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!