Европа между несигурността 100 години след края на Първата световна война и идеите за обща европейска армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си" - призова френският президент Еманюел Макрон, докато лидерите на държави, които са били врагове по време на Първата световна война, отбелязваха заедно 100-годишнината от края й и почитаха паметта на милионите жертви.   
Научи ли Европа уроците си от преди век?
"Историята ще съхрани спомена за държавни лидери до вчера представлявали воюващи страни, които се събраха в мир под Триумфалната арка. Онова, което остава несигурно, обаче, е начинът, по който ще бъде интерпретиран този спомен. Ще бъде ли той бляскав символ за траен мир между държавите, или напротив - фотография на последния миг на единство преди светът да затъне в нов хаос?" - казва Макрон.  
Липсата на комуникация и нежеланието за компромис днес могат да имат пагубни последици в бъдеще, припомня германският канцлер Ангела Меркел. Тя предупреждава, че Европейският проект за мир е застрашен от възхода на национализма и популизма. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова да се избегне геополитическо развитие на събитията, подобно на това, довело до Първата световна война, защото:
"Много елементи днес ми изглеждат подобни на началото на 20-ти век и на 30-те години на миналия век, което ме кара да се опасявам от непредвидим развой на събитията".
Идеята за задълбочаване на сътрудничеството в обраната в Европейския съюз отново е на дневен ред на фона на предстоящото излизане на Великобритания, растящото напрежение между Русия и Украйна, и намерението на Съединените щати да се оттеглят от договора за неразпространение на ядрени ракети със среден и малък обсег. Френският президент поднови призива си за създаване на истинска европейска армия, за да може Европа да се защитава самостоятелно, а не да разчита за своята сигурност само на САЩ. Европейската комисия подкрепя идеята на Макрон по принцип. Брюксел, обаче, смята, че трябва да се започне от изследванията, обществените поръчки и европейското финансиране в отбраната.
Германският канцлер Ангела Меркел подкрепя създаването на обща европейска армия, защото за разлика от САЩ, в Европа се използват 160 различни отбранителни системи:
"Бъдещата единна европейска армия няма да бъде армия срещу НАТО, а добро допълнение към Алианса. Никой не иска да поставя под въпрос класически съюзи", казва Меркел.
Развиването на европейска гранична охрана е част от повишаването на сигурността в Европа, смята Меркел. Брюксел трябва да създаде и Европейски съвет по сигурността, в който да участват всички държави-членки, защото:  
"Можем да защитаваме по-добре интересите си, само ако действаме единни. Само единна Европа ще има тежест на глобалната сцена, за да може да защитава интересите и ценностите си. Времената, в които можехме да разчитаме на други, вече отминаха" - подчертава Меркел.
Междувременно външните и военните министри на Европейския съюз дадоха зелена светлина на 17 нови проекта от съвместната програма за сътрудничество в областта на отбраната. Предвижда се разработване на ракетни системи със среден обсег, развиване на способности в случай на кибер война, обучение в разузнаване, както и укрепване на гражданската сигурност и отбранителните мисии при кризи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!