Срещата на върха на Г-20 (обобщение)

В Буенос Айрес обсъждат търговията и климата

Държавни и правителствени ръководители на най-големите икономики в света се събират в аржентинската столица Буенос Айрес на срещата на върха на Г-20. Във фокуса на обсъжданията днес и утре ще бъде търговията и климатът.

Водеща и най-напрегната тема в дневния ред на срещата се очаква да бъде конфликтът между Москва и Киев в Керченския пролив, отбелязват експерти. След сблъсъка Украйна, която не членува в Г-20, въведе военно положение в 10 области на страната, а американският президент Доналд Тръмп обяви, че отменя планираната двустранна среща с руския си колега.

Путин се среща със Си Цзинпин, с Меркел, с Макрон, с индийския премиер, с президента на Аржентина

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че ако заявеното от Тръмп е истина, то Путин ще има в програмата си няколко допълнителни часа за полезни срещи. Какви по-точно, засега не е ясно. Известно е обаче, че предварително са планирани разговори с китайския лидер Си Цзинпин. С него Владимир Путин ще се срещне общо три пъти: първо във формата БРИКС, след това Путин и Си ще разговарят насаме, а накрая към тях ще се присъедини индийският премиер Нарендра Моди.

Освен това руският президент ще разговаря с японския министър-председател Шиндзо Абе за двустранното икономическо сътрудничество и проблема с Курилските острови. Планирани са преговори и със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман на тема Сирия и взаимодействието между Москва и Рияд във формата „ОПЕК+“. Владимир Путин ще разговаря също така с германския канцлер Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон и с домакина – президента на Аржентина Маурисио Макри. 

Преди форума намаляха надеждите за напредък по тарифите, очакван от преговорите между Доналд Тръмп и китайския лидер Си Цзинпин. Търговската война между двата икономически гиганта може дори да ескалира. Срещата на Г-20 е и дипломатически тест за саудитския престолонаследник принц Мохамед бен Салман на фона на продължаващите въпроси около възможното участие на Саудитска Арабия в убийството на журналиста Джамал Хашоги през миналия месец в Истанбул.

Междувременно в аржентинската столица Буенос Айрес заради срещата е в ход мащабна операция за сигурност. Денят е обявен за неработен за банките. Главният бизнес квартал на града е затворен.

Германският канцлер пропусна откриването

Самолетът, с който германският канцлер Ангела Меркел потегли за срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, се наложи в четвъртък да кацне в Кьолн заради техническа неизправност, предаде БТА.

Заради станалото Меркел пропусна откриването на срещата в Аржентина.

Самолетът „Конрад Аденауер“, използван от правителството за официални пътувания, излетя от Берлин, но над територията на Холандия направи обратен завой и кацна в Кьолн, съобщи ДПА, като се позова на свой репортер на борда.

Меркел ще пътува за Буенос Айрес днес с редовен полет от Мадрид.

Не бе съобщено официално каква точно е техническата неизправност.

Самолетът на Меркел направи обратен завой над територията на Холандия и кацна в Кьолн.

Капитанът на полета съобщил на пътниците, че е решил да се върне след „неизправност на няколко електронни системи“, съобщи Ройтерс.

На летището в Кьолн самолетът бил посрещнат от няколко машини на спешните служби.

По-късно Меркел и германската делегация са отпътували с автобус за хотел в Бон.

Според германски медии машината получила комплексен срив на бордовата комуникационна система. ВВС на Германия, които обслужват машината „Еърбъс“ А340-300, категорично изключиха възможността за саботаж.

Заради станалото Меркел ще пътува за срещата на Г-20 с доста по-малка делегация. Тя отпътува за Мадрид със самолет на германските ВВС тази сутрин. Там те ще се качат на редовен полет за Буенос Айрес.

Програмата на Меркел за днес включваше среща с руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на Г-20, но заради забавянето ѝ може да се наложат корекции.


Форумът е основна тема за западните издания

Столицата на Аржентина е "под обсада" заради срещата на лидерите от Г 20, която се очертава като най-конфликтната от създаването на този форум, пише френският вестник Фигаропо повод събитието.

В интервю за аржентинския вестник Насион френският президент заявява, че рискът идва от двустранната среща на лидерите на Китай и САЩ и от една разрушителна за всички търговска война.

От Тръмп до Си Цзинпин, тазгодишният форум на Г-20 е среща на един разединен свят, посочва френският седмичник Обс.

Китайски и американски висши служители са обсъдили организирането на следващ кръг преговори, през декември във Вашингтон, ако китайският президент Си Цзинпин и колегата му Доналд Тръмп се договорят този уикенд в Буенос Айрес за примирие в търговската война, посочва британският Файненшъл таймс, позовавайки се на източници, запознати с подготовката на разговорите.

Отменянето от Доналд Тръмп на срещата му с Владимир Путин в последната минута подчерта колко отчаяни са станали руско-американските отношения. Кремъл все повече се налага в международен план, докато Вашингтон е погълнат от разследването за връзки между обкръжението на Тръмп и Москва, отбелязва Ню Йорк таймс. След убийството на журналиста Джамал Хашоги лидерите от Г-20 преценяват как да се отнасят със саудитския престолонаследник. Срещата на върха в Аржентина ще е първата проверка за принца, пише в друга статия Ню Йорк таймс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!