Пазаруваме онлайн от всяка страна в Европейския съюз

От 3 декември е в сила нов европейски регламент, с който се прекратява блокирането на географски принцип в рамките на ЕС. Това означава, че потребителите могат да пазаруват онлайн от всяка страна в Европейския съюз, независимо къде се намират в момента. Търговците пък могат да предлагат своите продукти и услуги на всеки от 500-те милиона граждани на съюза. 

С новото законодателство се улеснява електронната търговия, като се избягва дискриминацията, основана на гражданство, място на пребиваване или място на установяване на клиентите. 
Регламентът не засяга услугите, чиято основна характеристика е даването на достъп и право на ползване на защитено с авторско право съдържание или продажбата на защитени с авторско право произведения в нематериална форма, например услуги за онлайн излъчване на музика, електронни книги, онлайн игри и софтуер.
Други услуги като финансовите, аудио-визуалните, транспортните, здравните и социалните услуги също не са включени в регламента в съответствие с директивата за услугите.
В три случая търговците не могат да дискриминират клиентите по отношение на общите условия, включително цените, според новия еврорегламент. 
На първо място са случаите, когато купуваме стока или услуга, която физически не се доставя на място, различно от това, на което доставя търговеца. Вторият случай касае потребителите, които искат да получат достъп и да закупят услуга, предоставяна по електронен път, например облачни услуги или хостинг на уебсайтове, от търговец в друга страна от ЕС. Същото важи и за услуги, които се предоставят на място. 
Търговците вече нямат право да отказват плащания с кредитна карта от дадена марка или издадена в друга държава, обясни директорът на Европейския потребителски център в България Игнат Арсенов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!