Брекзит, протести в Сърбия и във Франция (обобщение)

Комисия ще наблюдава дебатите между партийните лидери

Британският парламент днес подновява  работата си след коледната почивка. Първите дебати са по внесена петиция за създаване на независима комисия, която да съблюдава телевизионните дебати между партийните лидери при общи избори. 

Сделката на Тереза Мей несъмнено доминира британския политически живот през последните два месеца, но дебатите по нея ще започнат в сряда. Все още не е определена дата за гласуването на сделката, но се очаква това да стане на 15-и или 16-и януари, след като в последното си интервю Тереза Мей заяви, че дебатите вероятно ще продължат и в началото на следващата седмица. Тя обаче опроверга слуховете, че смята отново да отложи вота, за да има повече време евентуално да получи необходимите правни гаранции от Брюксел, че „предпазният механизъм“ за ирландската граница ще бъде само краткосрочна временна мярка. 

Има информация, че Германия и Ирландия са водили консултации през последните дни по план да окажат помощ на Тереза Мей, включително като се разшири правно необвързващата политическа декларация, така че да включва  обещания да не се стигне до използване на „предпазния механизъм“. Като цяло обаче Брюксел продължава да изчаква и ако на Мей не достигне малко при гласуването в парламента, едва тогава би помислил за допълнителни компромиси, твърдят запознати с политиката на Брюксел за Брекзит.

Хиляди хора митингуваха в Белград

Хиляди хора излязоха в неделя на митинг в Белград въпреки студа, за да протестират срещу сръбския президент Александър Вучич за пети пореден уикенд, предаде ДПА.

Около 15 000 души преминаха с шествие през центъра на града. По време на митинга си те се спряха пред държавната компания за радио и телевизия "Радио-телевизия Сърбия" (РТС), която е твърдо под контрола на Вучич, отбелязва ДПА.

На високоговорители бяха пускани записи с неспазени обещания на президента, придружени от оглушителния шум от хиляди свирки и вувузели, а група протестиращи бяха разпънали транспарант с надпис: "Започна се".

Продължаващите протести бяха предизвикани от нападение срещу опозиционен политик в края на ноември и отначало минаваха под лозунга "Стоп на кървавите ризи".
Вучич се зарече, че няма да отстъпи пред нито едно искане, дори и по думите му да излязат "пет милиона" демонстранти. Това накара организаторите на протестите да излязат с нов главен лозунг: "Един от пет милиона".

Оттогава фокусът на протестното движение, което не е пряко обвързано с някоя политическа сила, но се подкрепя от опозицията, се разшири, за да включи корупцията и потисканите медии в Сърбия, отбелязва ДПА.

От формална гледна точка Вучич има ограничени правомощия, но на практика той ръководи правителството.

Неговата консервативна Сръбска прогресивна партия е доминиращата сила в парламента от 2012 г. Миналата година Вучич започна петгодишен мандат като президент.
В същото време сръбската опозиция, която е отслабена от вътрешни борби, корупционни скандали и слабо отразяване в държавните и проправителствените медии, беше маргинализирана.

Трябва да се отбележи, че по време на протестната акция в Белград не се забелязваха представители на органите на реда, отбелязва ТАСС. По кръстовищата дежуряха само коли на пътната полиция, които спираха движението по маршрута на колоната на протестиращите, за да може тя да преминава свободно. Няколкостотин души от участниците в шествието бяха с жълти жилетки.

Както съобщават сръбските медии, немногочислени протестни акции е имало и в Ниш, Нови Сад, Крагуевац и Пожега. 

„Жълтите жилетки“ нахлуха в министерство

Инциденти избухнаха във Франция по време на осмия пореден протест на движението на т.нар. "жълти жилетки". Протестиращи нахлуха в сградата на министерство в Париж. Досега в хаоса на протестите загинаха десет души, а десетки бяха ранени. 

Френският президент Еманюел Макрон осъди "крайното насилие срещу Републиката и нейните пазачи и символи", проявено на протеста на "жълтите жилетки". Той обеща справедливи наказания за извършителите на безредиците.

Прокуратурата е започнала разследване във връзка с  нападението на министерството на връзките с парламента, заради което беше евакуиран говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво. Портата на сградата е изкъртена, счупени са прозорци и служебни автомобили. "Нападението е срещу Републиката и нейните институции" - заяви министърът по Франс Енфо, добавяйки, че силата е на страната на закона. Инцидентите бяха многобройни, в центъра на столицата отново бяха опожарени автомобили и скутери, в провинцията е имало опити за нападни на обществени сгради. 

Над 50000 са протестирали в страната - това прави около 1 човек на населено място, заключи в края на ден вътрешният министър Кристоф Кастанер. 

Започнали с блокади срещу поскъпването на горивата, което президентът Макрон отмени, протестиращите разшириха исканията си за повече социална справедливост. Появяват се и идеи за оформянето им в политическа формация.

За "жълтите жилетки" днешният протест е надежда за нов тласък на влияние през следващите месеци.

Протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, която прегради пътя им към Националното събрание. Подпалени бяха ресторант-кораб на Сена и скутери в центъра на града.

“Омръзна ни да бъдем размотавани от тези, които са на власт, Макрон каза, че сме нищо, и че сме тълпа, пълна с омраза, въпреки че днес с протеста си показахме нещо невероятно, мирно и не създаваме проблеми“, заяви протестираща.

Освен митингите "жълтите жилетки" направиха опит и за няколко събрания, за да обсъдят бъдещата си тактика. Те не изключват идеята за представяне на европейските избори, без да имат съгласие засега. Според проучване на "Одокса" 55% от французите симпатизират на движението. 

Във Фейсбук протестиращите отправиха открито писмо до президента Еманюел Макрон и нарекоха „политически“ ареста на импровизирания им лидер Ерик Друе по време на последната демонстрация. 

Проучванията сочат, че не е стихнала подкрепата за протеста на „жълтите жилетки“ (55%), като повечето французи настояват за намаляване на данъците и мерки срещу бедността.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!