Ангел Джамбазки: "След изборите ЕС ще се промени драстично, а ние трябва да намерим своето място"

евранет Ангел Джамбазки


Броени месеци преди изборите, евродепутатът Ангел Джамбазки от европейските консерватори направи своеобразна равносметка за работата на българските си колегите в Европарламента. Той посочи, че в рамките на политическия спор, всяка една държава защитава своя национален икономически и политически интерес. Това правим и ние, от началото на мандата се стараем да работим за българския интерес, каза евродепутатът:

"Той се сблъсква и се преплита най-много в регулациите, които засягат по някакъв начин бизнеса- транспорта, храните, ГМО-тата- навсякъде става дума за икономика и бюджет. През тези 4,5 години е факт, че българската група е една от най-обединените по темите, които са национално важни. Ние и румънците сме единствените делегации, които се събират, независимо на коя политическа партия са представители, независимо от противоречията, които имаме, водим разговор и формираме своите листове за гласуване според националните интереси."


Ангел Джамбазки открои някои от по-важните теми за страната ни, като посочи, че причината да се занимава с политика, е темата Македония.

"Мога да обърна внимание на договора за добросъседство и политиката на парламента по отношение на Западните Балкани, на това, че успяхме да поправим една историческа несправедливост- признаването на българското малцинство в Албания. Много важна е и темата за миграцията- защото сме фронтова държава, на границата с Турция сме, а Балканският маршрут е един от пътищата, по които ще се движат милиони хора през следващите години. Миграцията няма да спре с подписването на споразумението с Турция, тя ще продължава. За съжаление това е едно ново преселение- по географски, климатични, политически и икономически причини... Това ще са теми, които ще бъдат обсъждани..."


Като личен успех евродепутатът посочи факта, че по негово предложение, страната ни не е подписала Глобалния пакт за миграцията на ООН. Към днешна дата сериозен остава и въпросът с превозвачите. Това е чист опит за кражба на български бизнес, каза Ангел Джамбазки:

"Засяга 150 хиляди български семейства пряко, отделно засяга хора, които се занимават с горива, смазочни материали, спедиция, логистика, реклами... Идеята на Франция и Германия, където нямат шофьори, е да фалират нашите фирми и да вземат работниците. Това е много непочтено и нарушава всякаква идея за общ пазар. Не може да има Европейски съюз, в който на Запад ще се пазят социалните права на местните работници, а на Изток ще бъде див капитализъм- това няма как да се случи."


След изборите, Европейският съюз ще се промени драстично, а ние трябва да намерим своето място, категоричен е евродепутатът. Той очерта приоритетите, по които страната ни трябва да има твърда позиция. Един от тях е обсъждането на селскостопанската рамка за следващия програмен период, и за първи път страната ни трябва да защити собствените си интереси.

Евродепутатът припомни, че през новия програмен период след 2020 година субсидии за тютюн няма да има, а алтернативата за хората, които се занимават с тютюнопроизводство, е да започнат да отглеждат животни. Задължение на правителството е България да се пребори средствата трябва да се насочат към няколко отрасъла- животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство или култури, които да изравнят стандарта на живот на хората, които са отглеждали тютюн.

По думите на Ангел Джамбазки предстои още много работа още и вземането на важни решения за общността, но това трябва да е ангажимент на следващите евродепутати. Така те ще могат в следващите пет години да отговарят за своите действия пред избирателите си:

"Това е честното, това е разумното, така трябва да се направи!"






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!