Италия, Великобритания (обобщение)

Драстични реформи в социалната и пенсионната система

Италианското правителство на популисткото движение "5 звезди" и крайнодясната "Лига" одобри драстични реформи в социалната и пенсионната система в държавата, с каквито обещания двете формации успяха да спечелят изборите миналата година, предаде Ройтерс.

Социалните нововъведения предвиждат гарантиран минимален доход от 780 евро месечно на всички италианци, които живеят под прага на бедността и нямат недвижима собственост.

Семейният такъв "граждански доход" за двама възрастни с едно дете е 1080 евро, а с три деца - 1280 евро.

Това ще струва на бюджета на Италия 7 милиарда евро тази година - далеч под 17-те милиарда, които бяха обещавани преди изборите.

Но лидерът на "5 звезди" и вицепремиер Луиджи ди Майо отбеляза, че така все пак ще бъдат спасени над 5 млн. бедни италианци.

Пенсионната реформа, която пък беше обещавана от "Лигата", предвижда отмяна на увеличението на минималната възраст за пенсиониране, която в момента е 67 години.

Според новите правила право да излязат в пенсия италианците ще имат, когато сумата на възрастта и трудовия им стаж достигне 100.

За да влязат в сила реформите, трябва да ги одобрят двете камари на парламента в Рим.

Берлускони ще кандидатства за евродепутат

Междувременно бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че ще се кандидатира на предстоящите избори за Европейски парламент, за да разпали дебата за "бъдещето на света", предаде БТА.

"Реших, на моята зряла възраст, воден от чувство за отговорност, да се насоча към Европа, където липсва задълбочено мислене за бъдещето на света. Ще бъда там и моля Господ да ми даде сили да убедя и мнозина други", каза той, цитиран от ДПА.

Осемдесет и двегодишният Берлускони, който направи изказването си в Сардиния, докато агитираше за своята десноцентристка партия "Форца Италия" за частични избори в неделя, каза, че е обезпокоен, че Китай е на път да измести Европейския съюз на световната сцена.

През своята близо 30-годишна политическа кариера имиджът на Берлускони беше очернен от поредица корупционни и сексскандали. До миналата година му беше забранено да заема публични длъжности заради осъдителна присъда за данъчни измами в медийната му империя.

Той беше изместен от бившия си съюзник Матео Салвини  като водеща фигура на италианската десница.

Британските политици – в задънена улица

В задънена улица изглеждат усилията на британските политици да се разберат за алтернативен план за избягване на хаотичен Брекзит, след като във вторник парламентът отхвърли споразумението с Европейския съюз.

Премиерът Тереза Мей свика консултации на "Даунинг стрийт" с представители на всички фракции в Камарата на общините. Но и тя, и лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин не дават никакви знаци за сближаване на позициите си:

"Готов съм да разговарям, но изходната точка трябва да е изключване на опасността от катастрофален изход без споразумение. Това трябва да бъде махнато от масата за преговори", каза Корбин.

"Ще направим всичко възможно през следващите седмици и месеци "Брекзит" да се случи със споразумение", коментира от своя страна министърът на външните работи на Германия Хайко Маас. 

Във Франция също се подготвят за излизане на Великобритания без споразумение.

 "За да се справим с "Брекзит" без споразумение, решихме да задействаме серия от инвестиции за 50 милиона евро във френските пристанища и летища, които ще са най-засегнати от очакваните промени", заяви френският министър-председател Едуар Филип. 

Ема Хопкинс пред БНР: Ще се постигне сделка в най-добрия контекст за всички

Всички британски посолства се готвят за всякакъв вид сценарии, каза пред БНР Н. Пр. Ема Хопкинс – посланик на Великобритания в София. Тя смята, че ще се постигне сделка в най-добрия контекст за всички.

Британският посланик увери в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ на БНР, че всички българи, които работят или учат във Великобритания, не трябва да се притесняват, че положението им ще се промени:

„Отношенията ни с България винаги са били добри. Това, което сега очакваме, е да определим кои са силните страни на нашите двустранни отношения и да видим какво ни трябва – по-голямо и разширено сътрудничество в областта на сигурността, сериозно взаимодействие в областта на образованието. Всички български студенти във Великобритания могат да се чувстват напълно сигурни“.

Светослав Малинов: Да се отложи датата на излизане на Великобритания от ЕС

Най-доброто за европейските граждани в този момент е да се отложи датата на излизане на Великобритания от Европейския съюз, изказа мнение пред БНР евродепутатът Светослав Малинов. Той припомни, че през изминалите две години сигналите от Великобритания са били най-разнопосочни и отговорността за това е на политическия елит на Острова: 

"Британският политически елит, всички заедно, бавно и постепенно тласкаха лодката към сблъсъка. Две години го наблюдаваме, като катастрофа в забавен кадър и не можем нищо да направим, защото сигналите от Великобритания бяха най-разнопосочни, а ние не можем да взимаме страна".

"Това е вътрешна информация от британския парламент, изпратена към нас. Следващите две седмици върху Тереза Мей ще се окаже огромен натиск да се приеме закон, който да отмени излизането на Великобритания на 29 март, не да отмени Брекзит, т.е. като се махне това нещо, ще се престане с абсолютно нереалистичните опити до 29 март да се направи някакво ново споразумение, за което наистина изглежда невъзможно. По мнението на всички, това е единственото мнозинство, което в момента съществува в британския парламент - да не се допусне Брекзит без споразумение", коментира Малинов в интервю за предаването "Преди всички". 

Според евродепутата това е било единствено възможното споразумение с оглед на претенциите, които е имала Великобритания. 

Журналистът Йордан Цалов от сайта "Терминал 3" също изрази мнение, че британският политически елит се е провалил в казуса "Брекзит":

"Това е един тотален крах на нейния политически елит. Това е един политически елит, който сам реши да се самоубие. В борбата си за власт между Дейвид Камерън и Борис Джонсън, в провала на Лейбъристката партия, която изгуби всякаква същност и в крайна сметка всички тези процеси доведоха до това. Това е една криза, причинена от сто политици".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!