Декзит - крайната десница в Германия поиска страната да напусне ЕС

"Алтернатива за Германия" поиска излизането на Федералната република от ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поиска на конгреса си за предстоящите избори за Европейски парламент излизането на Федералната република от ЕС. Според решението на 500-те делег

ати „Декзит“ е логична реакция на процесите в евросъюза, разтърсен в момента от напускането на Великобритания. Нещо повече - това е израз на последователната политика на водещата опозиционна партия в Германия, която от създаването си настоява за връщането на германската марка като национална валута.

"Дексит е опция. Ние отдавна настояваме за излизането на Германия от еврозоната. Еврото така или иначе ще се сгромоляса и причините за това са чисто икономически. Нито едно валутно обединение до сега не е просъществувало", смята председателката на фракцията на „Алтернатива за Германия“ в Бундестага Алис Вайдел.

Партийният конгрес реши още, че Европейският парламент е ненужен и трябва да се разпусне. Поиска го единственият евродепутат на партията Йорг Мойтен, който бе избран за водач на листата на „Алтернатива за Германия“. "Разпускането му може да се поиска само там. Така че отиваме в Европейския парламент, за да направим себе си излишни", обяви Мойтен. „Странно разбиране за демокрация, да искаш разпускането на единствената пряко избрана институция на ЕС“, почти шеговито коментира говорителят на Зелените в европарламента Свен Гиголд.

Председателят на популистката партия „Алтернатива за Германия“ Александър Гауланд се опита да смекчи тона с уточнението: "Колкото и да му се иска на някого да разпусне този подкупен, раздут, недемократичен, неконтролируем и латентно авторитарен апарат, все пак не трябва да забравяме, че последствията може да са непредвидими."

На изборите през май „Алтернатива за Германия“ се надява да спечели около 20 депутатски места в следващия Европейския парламент, които да работят за „Европа на националните държави“. За това се застъпват и управляващата в Унгария партия „Фидес“, италианската „Лига“, австрийската „Партия на свободата“ и полската „Право и справедливост“.

Конгресът на "Алтернатива за Германия" в Риза, в източногерманската провинция Саксония, поиска „радикална“ реформа на ЕС и се обяви срещу прекомерната регулация на Брюксел. Според „Алтернатива за Германия“ съюзът трябва да бъде заменен от „нова икономическа общност на споделените интереси“. И още: Шенгенското споразумение не работи и затова Германия трябва отново да въведе повсеместен граничен контрол и да засили целенасоченото сътрудничество с географски близките й държави. Популистите настояват Федералната република да се откаже от санкциите срещу Русия, наложени след анексирането на Крим, както и от общата външна политика на ЕС. Берлин трябва да напусне глобалния пакт за миграция, решиха още делегатите в Риза.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!