Евродепутатите с мерки срещу намеса в изборите


Евродепутатите набелязаха мерки срещу намеса в изборите, като настояват за действия за защита на личните данни. Скандалът „Фейсбук - Кеймбридж Аналитика“ беше само повод за това. Когато той се разрази стана ясно, че компанията се е намесила в президентските избори в САЩ щати в подкрепа на кампанията на Дналд Тръмп, като е събрала данните на 50 милиона потребители на социалната мрежа и е разработила алгоритъм за политически анализ на предпочитанията им като избиратели. Допуска се и намеса при гласуването на Брекзит.

Като последващо действие от това евродепутатите призоваха за цялостен одит и за мерки срещу вмешателство в изборите. За предпазването от изборна намеса чрез социалните медии, евродепутатите предлагат: пълен одит на Фейсбук от органите на Европейския съюз, избирателните закони да бъдат актуализирани, за да отразяват новата цифрова реалност, а държавите членки да разследват твърдения за злоупотреба в политическото онлайн пространство от чуждестранни сили сподкрепа на Евроюст – органа на Европейския съюз за съдебно сътрудничество.

Според Светослав Малинов (ЕНП, България) има криза на доверието:

Ние сами създаваме своята дигитална личност. В началото нейния живот наистина зависи от нашата воля и ние наистина контролираме нещата. Никой обаче не ни казва и вероятно никой не би могъл да ни каже от какъв момент нататък данните на нашето дигитално „Аз“ се използват се използват от други хора и организации са свои цели.

Вера Йоурова – европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете:

Случаят „Фейсбук - Кеймбридж Аналитика“ беше в много отношения звънец за събуждане. Знаем, че в цифровия свят може да се злоупотребява  с нашите лични данни и те да бъдат използвани срещу нас самите. Беше ни напомнено, че киберсигурността и дезинформацията са сериозни проблеми за демократичните избори. Предизборните периоди са особено много засегнати от дезинформацията. Европейските избори също не са имунизирани срещу подобна заплаха. Новите правила на Европейския съюз за защита на данните не са привилегия, а необходимост. Трябват допълнителни мерки и регулаторни гаранции. Европейската комисия иска да се гарантират стабилни избори.

Председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Морайс (С&Д, Обединено кралство) коментира:

Става въпрос за отделни групи уязвими гласоподаватели, които са засегнати от липса на почтеност във Фейсбук. Трябва да предприемем мерки за възвръщане на доверието не само в онлайн платформите, но и в почтеността на изборите. Това е от особено значение! Трябва да помислим какъв защитен механизъм да се даде в електронното пространство и какви допълнителни мерки да се вземат за защита на изборите. В Съединените щати наскоро бяха  приети изисквания за потвърждаване на мястото и самоличността на източниците за политически реклами. Социалните платформи трябва да етикитират съдържанието и трябва бързо да се премахват фалшиви акаунти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!