Великобритания, Гърция, договорът от Аахен (обобщение)

Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно

Европейският съюз е категоричен, че споразумението за Брекзит, което беше отхвърлено от британския парламент на 15 януари, няма да бъде предоговаряно. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Европарламента: 

"Споразумението за оттегляне остава най-добрата и единствена възможна сделка. ЕС го каза през ноември, през декември, след първото съдържателно гласуване на Камарата на общините през януари. Дебатите и препирните в Камарата на общините не променят това. Споразумението за оттегляне няма да бъде предоговаряно". 

"В този момент по-важно от всякога е Европейският съюз да бъде спокоен, единен и решителен", заяви още Юнкер.

Европейската комисия прие на 30 януари окончателен пакет от извънредни мерки в случай на Брекзит без сделка. 

С предложените мерки ще се гарантира, че при сценарий без споразумение, младежите от ЕС и Обединеното кралство, които участват в програмата „Еразъм+“ към 30 март 2019 г., могат да завършат образованието си, без да го прекъсват. Органите на държавите членки на Общността ще продължат да вземат предвид осигурителните периоди, заетостта или пребиваването в Обединеното кралство преди оттеглянето му, когато изчисляват обезщетенията за социална сигурност, като например пенсиите. Бенефициентите на финансиране от ЕС от Великобритания ще продължат да получават плащания по настоящите си договори, при условие че Обединеното кралство продължи да изпълнява финансовите си задължения по линия на бюджета на ЕС, които са отделно от финансовото споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство. 

Междувременно британското правителство препоръчва гражданите на Обединеното кралство у нас да си извадят лични карти. Това става ясно от публикувано в интернет видео обръщение на британския посланик Ема Хопкинс. 

"Аз и моят екип в посолството работим усърдно, за да подсигурим вашите права, ако Великобритания излезе от ЕС със или без сделка. В разговор с българското правителство получих уверение, че то ще предостави схеми за британските граждани в България, за да могат те да продължат да живеят работят и учат", казва дипломатът. 

"За да може вашите права да бъдат защитени при излизане със или без сделка с ЕС, препоръчваме да си извадите от българските власти лична карта. Тя съдържа ЕГН, което служи за много неща, включително и за здравно осигуряване. Продължаваме разговорите с българското правителство, за да гарантираме, че вашите права ще бъдат защитени за в бъдеще, каквото и да е то", казва още британският посланик в България.

Гръцките фермери не отстъпват от блокадите

Гръцките фермери не отстъпват от блокадите. Прокуратурата повдигна обвинения срещу организаторите на протестите, настояващи за данъчни облекчения. В отговор, земеделците остават в стачна готовност в цялата страна.

Непрекъснато се увеличава броят на присъединилите се към протеста фермери.

Земеделските производители блокираха магистралата Солун-Атина в сряда. Движението се извършваше по дълги сходни маршрути.

До Серес също се увеличи броят на тракторите. Като фермерите заявяват стачна готовност, без уточнения дали планират да достигнат до границата с България при Промахон.

До магистралата при Верия също имаше струпани над 200 трактора.

Напрежението се създаде, след като прокуратурата в Лариса изпрати призовки за съд на 10 от ръководителите на протеста. Министерството на аграрното развитие предлага преговори при отворени пътища.

ЕС не може без сътрудничество между Германия и Франция

Наскоро подписаният договор между Германия и Франция показа, че ЕС не може без сътрудничеството между тези две страни, но то вече е недостатъчно. Това заяви в предаването „Нещо повече“ директорът на Института за икономически и международни изследвания Любомир Кючуков.

„Два основни извода могат да се направят от договора от Аахен. Без френско-немски консенсус ЕС трудно ще върви напред и френско-немският консенсус вече не е достатъчен. Договорът касае много сериозно задълбочаване на отношенията на двете страни, а в общ европейски план е политическа декларация със силна заявка в подкрепа на евроинтеграцията“, смята той.

Споразумението очерта общите сфери на сътрудничество между Берлин и Париж -  създаване на обща икономическа зона, общ съвет за сигурност, съгласуване на позициите във външната политика – а в европейски план се противопостави на идеите за краха на евроинтеграцията, допълни специалистът.

„Макрон имаше амбицията даде силен импулс и да очертае бъдещето на ЕС. Протестите на жълтите жилетки обаче поставиха голяма въпросителна върху тези амбиции. Очевидно е, че ерата „Меркел“ в Европа приключва, но не е ясно дали ерата „Макрон“ ще започне. Той се опитва да възобнови активността си, с подкрепата и на Германия, но трябва да се каже, че идеите му за развитие предизвикват нееднозначен дебат. Те водят до задълбочаване на вътрешни обособявания. Не просто ядро и периферия. Разделителните линии в ЕС са многопосочни. По редица въпроси идеите на Германия и Франция също не съвпадат“, изтъкна Кючуков, като за пример посочи спорове около еврозоната и общата политика по сигурността.

Предвид сложните процеси в ЕС, „българският национален интерес е на първо място да си изясни националните приоритети“, смята Кючуков, като не е достатъчно просто да кажем, че сме против Европа на две или повече скорости, а трябва да се задълбочим в дебатите и да търсим съюзници.

Според специалиста, независимо от детайлите, възможните посоки пред ЕС са две - задълбочаване на интеграцията или „назад към националната държава.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!