ЕК с подобрени правила за закрила на децата при трансгранични спорове за родителски права

Децата влизат в контакт с правосъдната система по много различни начини. Причините може да са семейни - например, развод или осиновяване. Може да са административни, свързани с въпроси, които касаят националността или имиграцията. Може да са наказателни - децата може да са жертви, свидетели или извършители на престъпления. Затова именно е от голямо значение правосъдието да бъде адаптирано за техните нужди и техните права да са гарантирани. 

На ниво Европейски съюз правата, които са от особено значение за правата на децата в съдебното производство, са определени най-вече в Хартата на основните права на Европейския съюз. Всички държави членки трябва да гарантират висшите интереси на децата.Това е особено важно при включванена децата в наказателни или граждански дела. Процедурите могат да бъдат  стресиращи за децата, особено ако не  са съобразени с интересите им, ако обстановката е неподходяща, а участващите служители са недостатъчно обучени. Именно поради това реформата на регламента за компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и международното отвличане на деца, или както накратко се нарича "Брюксел 2а", е изключително важна, подчертава евродепутатът от Европейската народна партия Емил Радев:

"Вече десет години този регламент работи в полза на хиляди международни двойки и техните деца, като спестява милиони на европейските граждани, попаднали в подобни ситуации. Въпреки че като цялост Регламентът работи добре, консултациите със заинтересованите страни и редица проучвания разкриват и доста недостатъци, които следва да бъдат отстранени. Реформата на Регламента  започна в средата на 2016 г., като Европейската комисия предложи подобрения на правилата на ниво Европейски съюз за закрила на децата при трансгранични спорове в областта на родителската отговорност, свързани с правото на упражняване на родителски права, правото на лични отношения с децата и отвличането на деца"

На първо място, в предложението се уточнява шестседмичен срок за издаване на подлежащо на изпълнение разпореждане за връщане в съответствие със становището, което преобладава сред държавите членки, които най-бързо разглеждат дела за връщане по Хагската конвенция от 1980 г. Отделен шестседмичен срок ще се прилага към производството пред първоинстанционния съд и съответно пред Апелативния съд. Освен това централните органи се задължават да работят в рамките на шестседмичен срок, за да получат и обработят молбата, да установят местонахождението на ответника и на детето, да насърчат медиацията, и да насочат молителя към квалифициран - уточнява евродепутатът Емил Радев:

"Съкращаване на сроковете на практика на 6+6+6 седмици предвижда максимален срок от 18 седмици за всички възможни етапи на производството, вместо понастоящем до 165 дни, което за едно дете може да е доста травмиращо, особено ако то е отвлечено от единия родител. Имаме над 5 хиляди и 300 случая годишно само във Великобритания и жертвите, за съжаление са главно деца от Източна Европа, които се отнемат и се дават за отглеждане на семейства от Великобритания. На практика това е политика на насилствено осиновяване. Ние вкарахме, и аз лично, редица промени, така че да не може такива случаи да се случват вече, без да знаят органите, в това число и българските, и без да могат да съдействат на потърпевшите родители. Надявам се, че когато се прилагат новите норми, ще има много по-голяма защита за българските деца, както и да възпрепятстваме по всякакъв начин и насилственото осиновяване."


За "Евранет +": Виолета Ашикова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!