Гласът на младите хора е решаващ за бъдещето на Европейския съюз

Недостатъчната заинтересованост на младите хора от изборите е основен проблем, който отчитат от Европейския парламент. През 2014 г. гласувалите между 18-24 години са били едва 28%, а това е по-малко от един на всеки трима младежи. Необходима е повече информираност, достъпност и ангажираност на младите хора с това какво прави Европейският съюз за тях, смята ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев:

Сега е моментът, намирайки се в така един ключов, исторически, преломен - можем спокойно да го наречем, момент в развитието на Европа, да мобилизираме и да мотивираме колкото се може повече, особено млади хора да осъзнаят значението на своя глас за бъдещето, в което искаме всички да живеем.

„Младежта говори за Европейския съюз“ е поредица от дискусионни срещи, на които се обсъжда бъдещето на Европа и как младите могат да помогнат за така чаканата и искана промяна в Съюза. Сред въпросите на фокус е: Защо е важно младите да гласуват?

Това е проява на гражданска позиция от страна на всеки един гражданин, особено на младите хора, които знаете, че традиционно като че ли не биха искали да се замислят много – много по – задълбочено. Те приемат голяма част от това, което ни заобикаля, като даденост, а не осъзнават, може би, все още в достатъчно ясна степен, че в края на крайщата промяната за добро зависи и от тях.

Мотивацията за гласуването на избори трябва да дойде от самите младежи. На тях обаче обикновено им липсва малко повече самочувствие и увереност, че нещата зависят от тях, посочи Огнян Златев:

За нас е много важно да знаем какво бъдеще искаме да построим всички заедно и да ги убедим, че те имат активната и главна роля всъщност в този процес.

Младите хора в България са отворени към света и съизмерват самочувствието си с това на своите връстници в Европа. Те са убедени, че ще се справят с всички предизвикателства пред тях, отчита ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България:

Младите хора искат да знаят как да се възползват в максимална степен от всички възможности, които предоставя членството на България в Европейския съюз. Искат да имат по – добра работа. Искат да имат по – добър живот. Искат да изградят своето семейство, да живеят по – добре, отколкото са живели примерно техните родители.

Бъдещето на Европейския съюз са точно младите хора, от тях зависи какъв ще е бъдещият Европейски проект. За да покаже заинтересоваността си за бъдещето, човек трябва да гласува.

Сега на 26 май всеки един от нас, който е в пълнолетна възраст, има права да гласува, ще бъде призован да изпълни своя граждански дълг.

Европа е нашият дом и от нас зависи какъв ще го направим, убедени са младите българи:

Гласувам, винаги откакто имам възможност. Ще гласувам, не пропускам. Защото аз съм гражданин на Европа и защото както моето мнение, така и мнението на всички е важно за едно добро бъдещо развитие на държавата и не само – на цяла Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!