Отпадат почти всички мита между ЕС и Япония

Сесилия Малмстрьом

От 1  февруари влезе в сила ново споразумение между  ЕС и Япония, което формира най-голямата търговска зона в света. Споразумението на практика премахва почти всички мита между икономиките, които осигуряват близо 30% от световния Брутен вътрешен продукт. И двете страни отбелязват взаимните ползи. Според Брюксел споразумението ще добави 33 млрд. евро към БВП на ЕС до 2035 г., а японското правителство оценява потенциалния ефект на 5.2 трлн. йени (което се равнява на 48 млрд. долара), или около 1% от БВП.


Икономическото споразумение между ЕС и Япония премахва митата за 97% от стоките, внасяни от ЕС, и за 99% от стоките, внасяни от Япония. След преходен период ЕС ще отмени митата върху японските автомобили, камиони и битова електроника.

Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом коменира:

Изключително доволна съм от това решение. Нашето икономическо партньорство с Япония - най-голямата търговска зона, договаряна някога - вече е реалност. Това ще донесе безспорни ползи за дружествата, земеделските стопани, доставчиците на услуги и другите действащи лица в нашите държави. Тези ползи вървят ръка за ръка с ангажираността и на двете страни да поддържат най-високите стандарти по отношение на нашите работници, нашите потребители и околната среда. Това е чудесна новина за ЕС и за всички привърженици на открита и честна международна търговска система.

Икономическото споразумение е най-мащабната търговска сделка, сключвана досега от ЕС от гледна точка на размер на пазара, и ще създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, обхващаща 635 млн. души.

Японският износ за ЕС се състои преди всичко от машинни части, превозни средства, оптични и медицински инструменти, както и химикали. Износът на ЕС за Япония е доминиран от превозни средства, машинни части, оптични и медицински инструменти, както и фармацевтични продукти.

Споразумението ще отвори японския пазар за 127 млн. потребители на селскостопански продукти от ЕС и ще увеличи възможностите за износ на ЕС в много други сектори, например финансовите услуги. Тъй като Япония ще премахне митата за 84% от селскостопанските и рибните продукти, европейците ще печелят повече от износ на стоки като сирена, свинско месо и вина.

Основният интерес на Япония в търговската сделка с Европа беше да увеличи износа си в областта на автомобилната индустрия. ЕС досега налагаше 10% мита за японските коли. След като споразумението започне да се прилага изцяло, годишният търговски обмен между ЕС и Япония би могъл да нарасне с близо 36 млрд. евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!