Дискусия в Европарламента: “Новият популизъм и фалшивите новини в интернет”


Дискусия “Новият популизъм и фалшивите новини в интернет” се проведе в Европейския парламент в Брюксел този месец. Инициатор е българският евродепутат Светослав Малинов.  Той, политологът Евгений Дайнов и журналистът Мария Спирова обсъждаха как е възможно да се противостои на фалшивите новини в интернет. Светослав Малинов посочи : 

" Мисля, че образователните системи в ЕС в момента създават методики, за да могат неговите граждани да бъдат образовани как да разпознават и никога да не се поддават на този тип фалшиви новини. Ние в момента сме хванати в крачка и затова фалшивите новини са толкова мощни. Аз съм убеден, че предстои техния залез, без разбира се, да предричам тяхното изчезване ".

Сред често задаваните въпроси е как да се спрат фалшивите новини, когато, тръгвайки от интернет, намират място и в традиционните медии. Политологът Евгений Дайнов:

" Да знаем каква е целта на фалшивите новини и тя е елементарна: да ни отучат да вярваме на когото и да било, на каквото и да било, за да стигнем до извода, че всички са маскари, всички лъжат, нищо не е възможно да се случи, да се подчиня на силния на деня. Това е пак идеята на популизма, да се подчиняваме на сила, а не на правила. Когато си обезверен, че има истина, обезверен си, че има положителни герои, подчиняваш се на силата ", коментира Евгений Дайнов.

Какви начини за заглушаване на фалшивите новини вижда журналистът Мария Спирова: 

" Това, което можем да направим, е да познаваме собствените си предразсъдъци и да не позволяваме на фалшивите новини да минават през нас, ние да се превръщаме в техния продукт и в тяхната антена. Забелязали ли сте, че дори когато споделяме нещо във Фейсбук, с коментара "Това е ужасна глупост", то през няколко други проследявания и споделяния, достига до някой, който казва: "Да, това е моето нещо, това е истината". Т.е. понякога самото взаимодействие между нас и фалшивите новини, с какъвто и да е знак от наша страна, рано или късно им помага да се разпространят".

В края на миналата година Европейската комисия обяви намеренията си да създаде Европейски кодекс за борба с фалшивите новини. В същото време администрациите и технологичните екипи на големите социални мрежи разработват алгоритми за премахване на такива новини, пропагандни послания и език на омразата.  Светослав Малинов допълва:

"Представителите на тези социални мрежи, най-големите шефове, легендарните имена, признаха, че са неподготвени, най-важното обаче е, че признаха, че са склонни да въведат определени мерки, продиктувани от ЕС. Това е една от най-хубавите новини за битката с фалшивите новини", посочи българският евродепутат.

Участниците в дискусията разгледаха също надигането на популизма в Европа, който се опитва, включително чрез съмнителни послания да изменя социалната среда. .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!