Федерика Могерини: Мирното решение на кризата във Венецуела е единственият възможен изход, за да се избегне хаоса в стрната

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Трябва да сме солидарни с всички венецуелци! В тази страна децата умират от глад, защото няма демокрация, милиони напуснаха Венецуела. Искаме да защитим правата на всички венецуелци, за да могат да решават своето бъдеще сами!, казва председателят на Европейския Парламент Антонио Таяни.
От няколко години Венецуела e в тежка икономическа криза. Хиперинфлацията е рекордна. Недостигат лекарства и продукти от първа необходимост. Политическата криза между властта и опозицията в Каракас допълнително усложнява казуса, който изглежда все по-труден за решаване и разделя международната общност. Преди близо месец лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на страната: Най-важно е признанието на международната коалиция, която да подкрепи суверенния процес във Венецуела. Имаме подкрепата на гражданите.
Президентът социалист Николас Мадуро, подкрепян от страни като Русия, Иран, Китай и Турция, вижда в това опит за преврат. Той отрича Венецуела да е в криза и отказва хуманитарна помощ, убеден, че тя ще е повод за американска военна намеса в страната.
Хуан Гуайдо беше признат за законен временен президент първо от САЩ, а след това и от десетки държави в цял свят. Подкрепи го и Европейският Парламент. Председателят му  Антонио Таяни обясни:  
Режимът на Мадуро принуди над три милиона души да напуснат страната си. Става дума за един от най-сериозните феномени на миграция в историята на Латинска Америка. Призоваваме за регионална стратегия, която да помогне за решаването на кризата с бежанците. Трябва да мислим не само за мирното решаване на  проблема, но и за възстановяването на страната, за да могат хората там да се върнат към нормалния живот и да имат храна и лекарства.
За да има силна европейска позиция, депутатите призоваха държавите-членки също да признаят Гуайдо за временен президент до провеждането на прозрачни избори в страната. Първа в ЕС го призна Испания. Премиерът Педро Санчес:
Изходът е в насрочването на нови демократични избори, възможно най-бързо. Испанското правителство ще работи за възстановяване на демокрацията във Венецуела, а това означава: гаранция за провеждането на свободни избори, край на политическите репресии и спазване на човешките права.  
Италия блокира общото решение на ЕС за признаването на Гуайдо. Брюксел, обаче, създаде международна контактна група. В нея освен Европейският съюз, се включиха осем европейски и пет латиноамерикански страни. Групата се срещна в Уругвай, за да търси изход от политическата криза във Венецуела. Европейският първи дипломат Федерика Могерини посочи:  
Може да имаме различни мнения за причините за кризата, но споделяме обща цел - да помогнем за мирното, политическото и демократично й решение. Това е единственият възможен изход, ако искаме да предотвратим страданията и евентуален хаотичен и опасен процес в страната. Решението за тази криза трябва да дойде от венецуелците, но смятаме, че една международна инициатива е важна, за мирния и демократичен изход чрез организирането на свободни президентски избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!