Европейската програма „Еразъм+“ като възможност да се самоусъвършенстваш, но и да опознаеш света на другите

Снимка: ec.europa.eu
В продължение на близо 30 години Европейският съюз финансира програмата „Еразъм“ и с това е дал възможност на над 3 милиона студенти да изкарат част от обучението си в образователна институция на друга държава в съюза. А продължаващата до 2020 г. „Еразъм+“ предоставя нов шанс не само на студенти, но и на най-различни хора и организации.
Така например, служители от образователния сектор и хора извън него, могат да преподават в учебно заведение в чужбина и там да споделят своите знания и опит. Еразъм+“ помага и за придобиването на ценен опит на работното място чрез стажове в чужбина или с работа като доброволец. При организациите програмата финансира различни дейности за подобряване професионалните умения на служителите, изграждане на организационен капацитет и създаване на международни партньорства.

Яна Георгиевова е младо момиче от Чехия. Тя се възползва от европейското финансиране по „Еразъм+“, за да надгради обучението си по български език от Карловия университет в Прага. Сега Яна е докторант по българистика в Софийския университет. Курсът ѝ приключва през юни. Казва, че се е спряла на българския език, тъй като за него няма достатъчно преводачи и от тази гледна точка самата тя може да бъде по-конкурентоспособна на пазара на преводачески услуги. Освен това, чрез изучаването на славянски език като българския, Яна има възможност по-ясно да разчете общите черти на двете култури - българската и чешката.  

Всеки, който иска да е на мястото на Яна Георгиевова, може да кандидатства и да изпрати своя формуляр за „Еразъм+“. На разположение на интернет страницата на Европейската комисия (в раздел "Програми") е ръководство, което обяснява стъпка по стъпка начина на кандидатстване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!