Орбан, Ердоган, Габриел (обобщение)

ЕНП обмисля изгонването на партията на Виктор Орбан от редиците си

Унгарският премиер Виктор Орбан е изправен пред нови призиви за изгонването на партията му „Фидес“ от редиците на Европейската народна партия на среща на паневропейския блок следващия месец, съобщи в. „Гардиън“.

Орбан и „Фидес“ ще бъдат част от дневния ред в дискусиите на ЕНП на 20 март, когато трябва да бъде одобрен манифестът на партията за евроизборите през май.

Два източника от партията заявили пред „Гардиън“, че „Фидес“ присъства сред темите, въпреки че официална дисциплинарна процедура не е задействана.

Причината за това е агресивната анти-ЕС кампания с билбордове на правителството в Будапеща, която е насочена срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също е част от ЕНП. В писмо до домакинствата в Унгария Орбан посочва, че ЕС „не е научил нищо от ужасяващите терористични атаки от изминалите години“ и „иска да докара още мигранти в Европа“.

Но критиците на премиера са изправени пред тежка битка за изгонването му от групата. ЕНП е най-мощният политически алианс в Европа с най-голям брой места в Европарламента и девет държавни лидери в редиците си.

Дясноцентристките скандинавски и балтийски партии обмислят дисциплинарни действия срещу „Фидес“ на фона на сходни опасения на колегите си от Люксембург и Холандия.

През последните дни и германските политически лидери заеха по-критична позиция към Орбан заради кампанията му, която бе заклеймена от Брюксел като „конспиративна теория“.

Не е ясно обаче дали лидерът на групата на ЕНП в Европарламента и водещ кандидат за следващ председател на ЕК Манфред Вебер ще подкрепи призивите за изгонване на „Фидес“. „В миналото Вебер много се е тревожил от подобно разцепване, което ще задълбочи разделението на Европа между Изтока и Запада“, заяви източник, близък до баварския евродепутат.

Миналия месец унгарският правителствен говорител Золтан Ковач отхвърли предположенията, че „Фидес“ ще бъде принудена да напусне ЕНП. „Ние принадлежим там, ние сме членове и нашата предизборна кампания ще бъде в съответствие с линията на ЕНП“, подчерта той. 

Реджеп Ердоган обвини ЕС в неискреност

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Европейския съюз в неискреност след срещата на страните от Съюза и Лигата на арабските държави.

Повод за думите на Ердоган е домакинството на Египет, където миналата седмица бяха екзекутирани чрез обесване 9 души.

По думите на турския лидер демонстрираното от Евросъюза приятелско отношение към египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси показва лицемерие. На 65-ия си рожден ден Ердоган говори на митинг пред поддръжници на своята Партия на справедливостта и развитието в черноморския град Гиресун и заяви:

"Можем ли да говорим за демокрация в тези страни от Европейския съюз, които приеха поканата на Сиси - на Сиси, който екзекутира 42 души, откакто дойде на власт, и 9 младежи миналата седмица? Можем ли да говорим за права и свободи в тези страни? Можем ли да говорим за човешки права там?"

Турският президент допълни, че Европа е неискрена и по отношение на Турция.

По-рано външният министър на страната Мевлют Чавушоглу коментира, че двуличието и двойните стандарти на Европа са достигнали най-висока точка.

Изпълнените миналата седмица в Египет смъртни присъди бяха на членове на организацията „Мюсюлмански братя“, осъдени за участие в убийството на главния прокурор Хишам Баракат през 2015 г. Според правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ обаче процесът е бил „много нечестен“ и съществуват подозрения за мъчения. 

По-евтин роуминг на Балканите

Шест балкански държави ще подпишат в началото на април споразумение за по-евтин роуминг при преноса на интернет данни. Предвижда се тарифа от 70 евроцента за мегабайт, обяви в Кюстендил еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Следващата седмица предстои среща в рамките на Европейското бюро на мобилните оператори и пленарната им сесия в Будапеща, на която ще бъдат финализирани последните технически детайли по процеса.

Намаляването на цените на роуминга със съседните Македония и Сърбия продължава да бъде основен приоритет в работата на българския еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел:

"За да се случи намаляването на цените, стартирайки от данните, такова, каквото сме се договорили с операторите от 1-ви юли 2019-а, където цената за мегабайт ще бъде 70 евроцента - знаете, че сега е 12-14 евро, това, което ни предстои, е, на 4-ти април, по време на Дигиталната среща на върха в Белград, да бъде подписано новото регионално роуминг-споразумение, което да обхваща шестте държави. И сега има такова действащо от 2014-а година за четири от тях, но Албания и Косово не са включени".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!