Брекзит и хуманното отношение към животните

Снимка: БГНЕС

Как ще повлияе на политиката за осигуряване благосъстояние на животните Брекзит? Като че ли това е тема, за която не се говори на фона на доста по-важните за решаване проблеми с гражданството, миграцията, търговията и така нататък. Оповестеният вече проблем с работната ръка в земеделието ще засегне особено много птицефермите, особено фермите за отглеждане на гъски и то преди коледните празници, алармират британски медии. Миналата година стана ясно и че голяма част ветеринарните лекари и други специалисти в областта са от страни-членки, а необходимостта от граничен фитосанитарен контрол след Брекзит ще изисква повече такива експерти.  Според американски учени, Брекзит ще даде възможност на Великобритания да върне високите си стандарти в хуманното отношение към животните като например забраната на транспортиране на живи животни и продажбата на гъши дроб. Каква е гледната точка на Брюксел и страните-членки обобщава евродепутатът Емил Радев, който, наред с другите си ангажименти, работи и в интерпарламентарната група за благосъстояние на животните в Европейския парламент
"Ние отиваме към твърд Брекзит за момента, което значи, че на 29 март Великобритания ще излезе от над 300 споразумеия с ЕС, което автоматично ще значи въвеждане на митнически контрол, фитосанитарен... Всичко това ще засегне и превоза на животни, защото тогава Великобритания ще бъде трета държава и животните и продуктите от животински произход ще преминават през външна европейска граница, което значи нужните проверки, нужните сертификати, защото досегашните няма да бъдат валидни, ще се искат допълнителни документи, които трябва да бъдат одобрени от нужните органи в ЕС....Оттам нататък, когато говорим за всички ония проверки по границата, като например границата ни с Турция , примерно, при превоз на живи животние ние имаме огромен проблем със забавянията по границите, с отношението към животните...Те трябва да се хранят редовно; когато има по-голям престой трябва и да се изкарват от камионите ... Трябва да има достатъчно вода, да не стоят на топло дълго време и така нататък... Всичко това ще се случи и на границата между ЕС и Великобритания. Друт е въпросът как ще пътуват собствениците с домашните си любимци, защото, ако има твърд Брекзит, оттам нататък трябва да се изяснят какви ще са нужните документи за животните, които ще преминават през границата на път за Великобритания или от великобритания на път за ЕС така че да няма проблеми за собствениците, които минават със своите кучета, котки и т. нат. Да са информирани по-отрано, да се видят какви ветеринарни документи трябват, ще се признаят ли досега действащите сертификати... Всичко това трябва да стане ясно в съвсем скоро време."
"...Хуманното отношение към животните е водещо в ЕС. Надявам се то да остане такова и във великобритания след Брекзит."
"...Трябва тотално да затегнем контрола по външноевропейските граници да не допуснем такъв трафик както и ан диви животни, на продукти от защитени видове и т. нат. както и на домашни любимци, които, в последно време стана много модерно да идват от трети държави без нужните медицински документи, без нужните доказателства за произход...този трафик генерира милиарди...."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!