Европа и Брекзит (обобщение)

Н. Пр. Ерик Льобедел: Предстоят най-важните избори в историята на ЕС

„Предстоят най-важните европейски избори в историята на ЕС“. Това каза в интервю за БНР посланикът на Франция в България Н. Пр. Ерик Льобедел. По думите му именно това е била основната цел на обръщението на френския президент Макрон към Европа - да накара всички европейски граждани да разберат важността вота.
„Има силен интерес от страна на европейските граждани, които си дават сметка, че в края на май или ще трябва да се произнесат за затваряне на Европа, за отхвърляне, или ще се произнесат върху проект. Нашите проекти могат да бъдат усъвършенствани. Всички други проекти са добре дошли, но те трябва да се изразят по повод на изборите“, коментира Н.Пр. Льобедел в предаването „Преди всички“ на БНР.

Той посочи интереса на българските граждани от идеите на Макрон: „Когато предлагаме да преразгледаме Шенген за страни, които поемат отговорности на външните граници на ЕС – всички във Франция знаят, че България изпълнява много добре своите отговорности на външната граница на ЕС. Друг конкретен пример - когато предлагаме европейски сили за безопасността в страна, която има усещането, че има двойни стандарти относно храните например – мисля, че такива въпроси ще бъдат разглеждани от тази нова европейска структура в областта на безопасността на храните“.

Френският посланик посочи, че се предлага след европейските избори да се организира европейска конференция, в рамките на която да бъде отчетено мнението на неправителствените организации и европейските граждани, без да има табута: "Ако европейските граждани се произнесат за преразглеждане на договорите, ние ще трябва да отчетем това искане".

Н.Пр. Ерик Льобедел коментира още горещата тема Брекзит и действията на британските политици: 

„Не сме с впечатлението, че те разбират за какво става дума. Това означава, че понастоящем всички страни-членки на ЕС трябва да се подготвят много активно за решение, което е свързано с най-лошото, а именно излизане без споразумение. Ние също се готвим много активно – назначили сме 600 нови митнически служители, защото ние сме на първа линия, гранична, с Великобритания и ние трябва да вземем още по-засилени мерки“.

Единството на ЕС бе запазено, отчете френският посланик като извод от случващото се. Той добави: „Европа показа, че може да функционира въз основа на обща позиция, въз основа на мъдри решения, като предложи единственото възможно споразумение, което да урежда отношенията ни с Великобритания“.

Според него вторият урок е, че „постоянната демагогия е контрапродуктивна“. Народите разбират, когато са манипулирани, категоричен е Н.Пр. Ерик Льобедел.

„Брекзит за нас като европейци не е цел, а задължение – ограничение, което ни беше наложено от страна-членка, която демократично взе решението да се оттегли от ЕС, без другите страни да бъдат попитани за това. Това показва, че ЕС не е една рамка, в която са ограничени народите. Истинската цел за ЕС е именно да се покаже какво е силата на ЕС, да се даде отговор на истински предизвикателства, каквито са например отношенията с велики сили, големи държави“, коментира посланикът на Франция в България. 

По думите му след като се разреши въпросът с Брекзит, тогава ще може активно да се работи относно нови отношения между ЕС и Великобритания, защото Великобритания има своето място относно въпросите на сигурността, например. 

Ще се отложи ли Брекзит?

Депутатите в британската Камара на общините гласуваха Обединеното кралство на всяка цена да не излиза от ЕС без сделка. 321 депутати гласуваха „за“ предложението и 278 „против“.

Незабавно след гласуването премиерът Тереза Мей обяви, че този вот не решава проблема с излизането без сделка, защото това може да се случи само или ако бъде постигната сделка или бъде отменен Брекзит. С други думи, парламентът трябва да постигне съгласие по нещо. А депутатите изглежда знаят какво не искат, а не какво искат.

Мей заяви, че днес депутатите ще могат да гласуват за отлагане на Брекзит. По-късно от канцеларията на премиера съобщиха, че ще бъде предложено отлагане на Брекзит до 30 юни, ако парламентът одобри сделка до 20 март. Това означава, че сделката на Мей, която е единственият договорен документ, може да бъде внесена за гласуване за трети път до 20 март.

Остава открит и въпросът дали ЕС ще одобри отлагането на Брекзит, защото оттам ще искат Лондон да се обоснове ясно защо иска това. Министрите от кабинета бяха предупредени от организационните секретари на Консервативната партия от опасностите от гласуване да не се излиза без сделка, но 13 от тях се въздържаха. 

Заместник-министърът на пенсиите и трудовата заетост Сара Нютън, която гласува предложението, подаде оставка.

Ройтерс: Великобритания може да бъде изправена пред дълго отлагане

Великобритания може да бъде изправена пред дълго отлагане на Брекзит, ако депутатите не успеят да се договорят през следващите дни. Това заяви британският премиер Тереза Мей, след като те подкрепиха отхвърляне на Брекзит без сделка при всички обстоятелства, предаде Ройтерс.

„Ако през следващите дни Камарата на общините намери начин да подкрепи сделка - това ще даде възможност на правителството да поиска кратко, ограничено във времето техническо отлагане на член 50 от Лисабонския договор. Но нека бъде пределно ясна - такова кратко техническо отлагане обаче ще може да се обсъди само, ако имаме сделка налице“, заяви Тереза Мей пред парламента, както и подчерта, че:

„Камарата на общините трябва да осъзнае, че ако не приеме споразумение в идните дни - след като не желае да подкрепи напускане без сделка на 29 март - то тогава ще е нужно много по-дълго отлагане на член 50“.

По-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, допълни Мей.

Очаква се днес премиерът Тереза Мей да предложи на депутатите да гласуват до 20 март предложение за свикване на нов вот по споразумението за Брекзит, което договори с ЕС, допълват от Франс прес.

Експертът от лондонското кметство Нишан Джингозян: Брекзит разкъсва обществото ни

Брекзит разкъсва не само политическите партии във Великобритания, но и самото общество, каза пред БНР Нишан Джингозян – експерт в лондонско кметство. Той подчерта, че няма обща позиция или теза, около която британските депутати да бъдат обединени.

„Големият проблем във Великобритания е това, че обещанията, които бяха дадени по време на референдума, са нереални и неизпълними. Не мисля, че дори ако се смени партията, която е в управление в момента, това ще доведе до развитие на събитията“, коментира Джингозян в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР.

Според него оттук нататък има 4 сценария:

„Във Великобритания бе приет закон, според който на 29 март страната трябва да напусне ЕС, независимо от резултатите от гласуването. Втората възможност е напускане без сделка, което е свързано с огромни икономически последици и няма подкрепата на голямата част от депутатите. Трета възможност – спиране на целия процес на напускане на ЕС, оттегляне на молбата на Великобритания. Четвърта възможност – удължаване на датата на напускане. Причина за това би могло да бъде евентуално нов референдум или предсрочни парламентарни избори“.

Джингозян очаква да се гласува забавяне на развода с ЕС. Според него е реална възможността за удължаване на срока с 1 или 2 години, което обаче ще има последствия. Той е категоричен, че в момента няма добра възможност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!