ЕП призова за допълнителни санкции срещу режима на Николас Мадуро във Венецуела

Хиляди хора излязоха на протест по улиците на Каракас, за да поискат хуманиратната помощ, блокирана на границата с Колумбия.
Снимка: БТА


Броят на венецуелците, които напускат страната си, продължава да расте и може да достигне до пет милиона души, ако кризата продължи, казва еврокомисарят по международно сътрудничество и развитие Невен Мимица. Заради икономическата криза, недостигът на храна и лекарства, близо три милиона души са напуснали Венецуела през последните години. Проблемите се усложняват и от политическата криза между президента социалист Николас Мадуро и лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се обяви за легитимен държавен глава на Венецуела и беше признат от десетки държави в цял свят. Властите в Каракас му забраниха да заема изборни длъжности през следващите 15 години и му отнеха депутатския имунитет. Преди два дни Гуайдо обяви начало на „Операция свобода“ срещу Мадуро и призова поддръжниците си да продължат с протестите срещу недостига на вода и спирането на тока.  
Естебан Гонзалес Понс, депутат от Европейската народна партия, призова за още санкциите към режима на Николас Мадуро:
Какво ще се случи, ако спре токът? След 20 часа ще имаме проблеми с водата. След два дни - ще загинат бебетата в кувьози, а след петия ден - хората, които имат нужда от диализа. Това е огромна катастрофа и точно това се случва във Венецуела. Над 100 часа без електричество. Николас Мадуро се превърна в метафора на смъртта в страната си. Той не може да реши проблемите, които сам създаде.
За повече санкции настоява и Хавиер Нарт, депутат от Алианса на либералите и демократите:
Чрез Мадуро бедността засегна 86 процента от населението. Минималната заплата във Венецуела е 6 долара на месец. В страната живеят 168 от най-корумпираните хора в света, което е типично за страни като Сирия, Сомалия и Афганистан, в които се води война. Защото Мадуро е във война срещу собствения си народ. А да се говори за правосъдие във Венецуела е пълен абсурд.
Хауреги Атондо от групата на социалистите и демократите предупреждава за опасност от вътрешен конфликт във Венецуела:  
Това може да доведе до сгромолясване на управлението, без никакво решение. Европейският съюз трябва да търси демократичен изход от кризата чрез преговори с правителството и опозицията.
Кризата не може да бъде решена с насилие, подчертава  еврокомисарят Невен Мимица:
Много е важно да използваме всички инструменти, за да окуражим демократичното и мирно решение за Венецуела, което да бъде постигнато чрез свободни президентски избори. Важно е да избегнем нарастване на напрежението в страната. Междувременно трябва да се обърне внимание на нуждите на населението, защото те не могат да изчакат решението на политическата криза. В страната трябва да влезе хуманитарна помощ и да достигне безпрепятствено до всички нуждаещи се. През последните две години Европейският съюз е отпуснал над 67 милиона евро за хуманитарна помощ и помощ за развитие. Готови сме да я увеличим.
Европейският парламент гласува втора за тази година резолюция за Венецуела, с която осъди продължаващото насилие в страната и призова за допълнителни санкции срещу Николас Мадуро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!