ЕП иска финансова полиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейската комисия трябва да предприеме действия за създаването на финансова полиция. Това е становището на  Специалната комисия, създадена с цел засилване на борбата срещу финансовите престъпления на европейско и на световно равнище, която представи доклада от едногодишната си работа по време на пленарната сесия в Страбсург в края на март. В момента Европа е разтърсена от редица скандали, свързани с пране на пари - особено в Дания, Латвия, Естония и Литва. В едно от интервютата си за "Хоризонт" еврокомисарят по въпросите на еврото, родом от Латвия, Валдис Домбровскис бе категоричен, че с казуса трябва да се занимава Единния банков орган. "Ние предложихме мерките за борба с прането на пари да се предприемат от Европейския банков орган. Разбира се, Европейската централна банка има място в тази борба, но все пак нейното поле за действие е в страните от еврозоната, а проблемът е много отвъд нея. Ето защо смятаме, че трябва да е общоевропейска институция", заяви Домбровскис.
След прането на пари, трябва да обърнем поглед и на несправедливото данъчно облагане и съществуването на данъчни убежища, категорично е заключението на комисията, препращайки към Досиетата от Рая, Панамските досиета и редица други разкрития за укриване на милиарди в офшорни зони.
"Желанието и натискът за промяна не идват от политиците. Той идва от обществото. Затова е много важна ролята на медиите. А вие видяхте, че медиите подходиха много критично към тези разкрития. Те бяха направени благодерение на сътрудничеството на много световни медии. Стотици журналисти работиха по тази тема много време. Също така трябва да има по-голям натиск върху обществото", коментира за "Хоризонт" Саргон Нисън, ръководител на Асоциацията за финансова прозрачност, която е базирана във Вашингтон. Специализираната комисия е направила заключенията си и на база на посещение в Съединените щати.
Проблемът не е само във факта, че не се осигуряват достатъчно пари в европейската хазна, категорични са противниците на преференциалните данъчни режими. Още по-голяма е опасността, че тези пари изтичат извън Европа, а след това често се превръщат в средства, с които се финансира тероризъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!