Пожар в „Нотр Дам“ в Париж, нови правила за авторското право в интернет, двоен стандарт при храните (обобщение)

Станала свидетел на революции, на възхода и падението на империи, катедралата се извисява в Париж от повече от 850 години

Пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам" в Париж в понеделник вечерта, е една от основните теми на вестниците в чужбина.

„Нотр Дам“ не е просто катедрала или отломка от една епоха. Това е нашият общ дом, където се съхранява нашата история, изтъква вестник "Фигаро". "Монд" определя сградата като катедрала на поезията и източник на литературно вдъхновение за множество френски и чуждестранни писатели. 

Станала свидетел на революции, на възхода и падението на империи, катедралата се извисява в Париж от повече от 850 години, пише британският вестник "Индипендънт". Изданието припомня, че вчера президентът Еманюел Макрон трябваше да направи обръщение към сънародниците си във връзка с продължилите месеци улични демонстрации във Франция. Вместо това обаче той се озова на бреговете на река Сена, наблюдавайки как гори една от най-ценните за Франция сгради, отбелязва "Индипендънт".

"Нашата „Нотр Дам“ гори! Моят Париж! Съкрушен съм", пише журналистът Бенедикт Павио за вестник "Дейли телеграф". Силна емоция и чувство за безсилие ме обзема да гледам как огънят опустошава внушителната и красива катедрала, посочва журналистът. Вестник "Гардиън" помества коментар на журналиста Кристин Окран, според която „Нотр Дам“ винаги е била нещо повече от великолепна готическа катедрала.

Пожарът е удар за Париж и всичко, което градът представлява, пише Джеймс Маколи от "Вашингтон пост". Нотр Дам, която е сърцето на Париж в буквален и преносен смисъл, вече почти не съществува. Фасадата и камбанариите на катедралата са съхранени, но понесената загуба е безспорна, отбелязва журналистът. 

Страните от ЕС одобриха реформи на правилата за авторското право

Страните от ЕС одобриха реформи на правилата за авторското право в интернет, за които настояваха издатели и медийни организации, а американски технологични гиганти като Гугъл ги критикуват, предаде АФП.

Съветът на Европейския съюз одобри реформите, които бяха приети миналия месец от Европарламента.

„Новите правила осигуряват адекватна защита за автори и творци и отварят нови възможности за достъп и споделяне на защитено съдържание онлайн в ЕС“, се казва в прессъобщение на Съвета.

Според източник от ЕС против са гласували Италия, Финландия, Швеция, Люксембург, Холандия и Полша.

Новината за одобрените промени бе приветствана от Еврокомисията.

В края на март евродепутатите в Страсбург одобриха директивата с 348 гласа „за“ срещу 274 „против“ и 36 „въздържал се“. В нея се предвижда творците да могат да контролират разпространението на авторското съдържание от онлайн потребителите и да получават възнаграждение.

Европейските издатели на вестници ще могат да преговарят по какъв начин да се извършва повторната употреба на тяхното съдържание в онлайн платформите.

Журналистите ще имат по-големи възможности да получават дял от приходите, събрани от прочетените им публикации.

Благодарение на новите правила за лицензиране, потребителите ще могат законно да споделят онлайн съдържание със защитени авторски права в платформи като Ютюб или Инстаграм.

След публикуването на новата директива в Официалния вестник на ЕС страните членки ще имат 24 месеца за транспонирането ѝ в местното законодателство. Церемонията за подписването на новите правила е планирана за 17 април в Европейския парламент в Страсбург.

Промени в правилата на Съюза за защита на потребителите

Текстовете, които касаят двойния стандарт на храните, не са толкова силни, колкото искахме да бъдат, заяви пред БНР евродепутатът от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев преди обсъждането в ЕП на промените в правилата на Съюза за защита на потребителите. Въпреки това според него изненади няма да има и споразумението, постигнато от ЕП, ЕК и Съвета, ще бъде одобрено.  

     

„Основният елемент на споразумението по отношение на двойните стандарти, е договореният текст – че всяко предлагане на стока в една държава-членка като идентично с това на стоки, предлагани на пазара в други държави-членки, доколкото то има значително различен състав или характеристики, освен ако не е оправдано от законни и обективни фактори, следва да бъде забранено. Виждаме, че тук има прекалено много вратички. Парламентът имаше много по-сериозно и тежко звучащо предложение, но това е одобрено и главно Съветът се е противопоставил на по-силен текст“.

Радев и евродепутати от други държави-членки са подписали 2 поправки, които ще влязат за гласуване в пленарната сесия: „Говорим за текст, който да звучи много по-силно – предлагане на стока с идентично или привидно идентично представяне с това на друга стока, предлагано под същата марка, но различаващо се по състав, е заблуждаваща практика. Такава практика следва да се счита за нелоялна и съответно да се добави към списъка на заблуждаващите търговски практики. Надяваме се да получим мнозинство за този текст, за да имаме категорично осъждане като нелоялна практика на двойния стандарт при храните“.

Удовлетворени сме от санкциите, каза евродепутатът. Според него обаче и тук е оставена възможност на държавите-членки да лавират в широк обхват при въвеждането им. По думите му е можело да се направи много по-лесен механизмът за налагането им.

Радев отбеляза, че не са се преборили да има европейски орган, който да следи за двойните стандарти при храните и напитките:

„Организациите в страните-членки, които следят за защита на потребителите и за стандартите при храните, ще правят проучванията, ще трябва да наказват нелоялните производители и търговци. Когато говорим за сравняване на продукти в различни държави-членки, става доста по-трудно. Трудно се събират доказателства. Оттам нататък смятайте как ще наказваме мултинационални компании с огромен оборот“.

Това не е последната битка срещу двойния стандарт при храните, каза Емил Радев и посочи, че все пак това е крачка напред:

„Тази битка ще продължи, докато нямаме много ясни правила на пазара и не изравним изцяло стандартите между Източна и Западна Европа“.

Игнат Арсенов – директор на Европейския потребителски център, уточни, че директивата предполага по-голяма сигурност при пазаруване онлайн:

„Директивата дава защита във всички държави по еднакъв начин. Второ – предвиждат се по-сериозни механизми за санкции, където санкциите ще бъдат уеднаквени на територията на ЕС. Това касае онлайн, но и офлайн продажбите. Потребителите и при двете ще бъдат защитени. При продажбите ще има сериозни санкции, ще има един минимум за всяка членка на ЕС. Търговците няма да имат изгода да продават от една или друга държава, те ще бъдат еднакво санкционирани, ако подвеждат потребителите“.

Арсенов подчерта, че с директивата получаваме и много по-големи гаранции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!