Европа преди изборите (обобщение)

Голямото изпитание 

Предстоящите европейски избори са може би едни от най-важните от самото създаване на ЕС. Това каза за БНР Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България, преди днешната дискусия „Изборите за ЕП – голямото изпитание пред бъдещето на Европа“.

„Самото време, в което те се провеждат, е ключово. От решенията, които ще вземем днес чрез гласовете, които подадем, ще определим бъдещото развитие на целия ЕС за десетилетия напред. Очевидно е дошъл момент на преоценка, да решим оттук насетне как искаме да вървим напред. Трябва да решим какви реформи трябва да направи ЕС, така че той да започне да работи още по-ефективно и да започнем да усещаме още по-силно всеки ден резултатите от начина, по който функционира ЕС, как да направим така, че да няма разочарования и да не се получават бъдещи ситуации, в които някоя държава-членка реши да напусне Съюза“, коментира Златев в предаването „Преди всички“.

Той очаква достатъчно висока избирателна активност на предстоящите избори.

Борбата с киберпрестъпленията има два аспекта – национално и европейско равнище. Конкретни мерки се предложиха и възприеха на европейско ниво, каза Златев и добави, че работата по този въпрос продължава.

Огнян Златев коментира и темата „Брекзит“:

„Великобритания има няколко възможности. Към днешна дата – те трябва да проведат избори за ЕП, ако до 23 май не са напуснали Съюза. Ако обаче това не се случи, тогава Великобритания трябва да напусне сама ЕС на 1 юни. Ние ще изчакаме и ще се съобразим с тяхното решение“.

Филтри на съдържанието

Европейският парламент прие на първо четене предложението терористичното съдържание да бъде премахвано от интернет до един час от получаването на съответното разпореждане от властите. Дружествата, които постоянно не спазват това изискване, може да бъдат глобявани с до четири процента от световния си годишен оборот. Дружествата няма да бъдат задължени да въвеждат филтри на съдържанието. 

Новите правила се предвижда да обхванат текстове, изображения, звукови или видеозаписи, които подбуждат или склоняват към извършване на терористични действия или съучастие в тях, дават указания за извършване на подобни престъпления или подстрекават към участие в дейности на терористична група. Те засягат също съдържание с насоки за производство и употреба на взривни вещества, огнестрелни оръжия и други оръжия за терористични цели, пише в съобщение на Европарламента. Евродепутатите отбелязват, че изразяването на спорни или противоречиви гледни точки по чувствителни политически въпроси не трябва да се възприема като терористично съдържание.

Сменят министъра на правосъдието в Румъния

Управляващите в Румъния социалдемократи снеха доверието си от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер и е било взето решение той да бъде сменен, предаде Франс прес.

Агенцията цитира премиера Виорика Дънчила, която е обосновала отстраняването на Тоадер от поста с неизпълнение на поставените му задачи за реформа на съдебната система. Лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня призна, че решението е политическо.

Опозицията твърди, че промените, които Тоадер успя частично да прокара, целят отслабване на правосъдните механизми и Драгня да избегне присъди за корупция и изборни измами.

Тоадер беше министър на правосъдието от февруари 2017 година. Под негово давление се стигна до уволнението на ръководителката на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши.

Междувременно румънският Сенат одобри промени в Наказателния кодекс, които предвиждат намаляване на срока на давност за някои престъпления и може да доведат до прекратяване на редица текущи дела за корупция на високо ниво, предаде Ройтерс. Камарата на депутатите трябва да гласува текстовете идната седмица.

„Нотр Дам“

Фирмата, която работеше по ремонта на покрива на парижката катедрала "Нотр Дам", отрече да носи отговорност за трагедията, предаде ДПА.

Говорител на компанията заяви, че в този ден не е имало заваряване или други дейности, при които се развиват високи температури. Единствената текуща дейност е била монтирането на скеле за планирана реставрация на покрива и кулата стрела, които бяха унищожени в пожара. Последният работник на фирмата е напуснал обекта в 17,50 ч. местно време, час преди пожарът да бъде открит, заяви пожелалият анонимност говорител.

Експерти заявиха, че желанието на президента Еманюел Макрон катедралата да бъде възстановена до 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри, е нереалистично за подобна огромна операция.

Френският архитект Пиерлуиджи Периколо каза за сп. „Инрокс“, че възстановяването ще отнеме поне тройно по-дълго време.

Периколо е работил по реставрацията на пострадалата при пожар базилика в Нант през 2015 г. Според него ще са нужни от две до пет години само за проверка на стабилността на катедралата.

„Краят на пожара не означава, че сградата е напълно спасена. Каменната структура може да се повреди при излагане на високи температури, да промени минералния си състав и да се появят  вътрешни пукнатини“, заяви Периколо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!