Нов европейски закон слага край на "вечните длъжници"

Снимка: БГНЕС

Всяка година един милион и 700 хиляди души в ЕС губят работните си места заради фалити на предприятията, в които работят. Нова директива, гласувана от Европейския парламент, подобрява ефективността на процедурите по превантивно преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задълженията на предприятията и едноличните търговци, така че те да получат втори шанс, да продължат да работят и да не съкращават персонал. Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Емил Радев обясни практически каква е ползата от новите правила за малките и средни предприятия.

"Тази директива на практика дава много по - голяма възможност на предприемачи в цяла Европа не да фалират, не да обявяват несъстоятелност, а да могат по някакъв начин да се преструктурират, да отложат част от изпълнението на задълженията си, така че да останат жизнеспособни, да запазят работните места", обясни Радев.

По предложение на евродепутата Емил Радев в директивата е вписан и текст, който засяга физическите лица. Оказва се, че България е единствената страна в ЕС с вечни длъжници и без процедури за абсолютна давност или обявяване на личен фалит.

"Години наред са преследвани длъжниците, въпреки че вече даже нямат и имущество. Продължават по десет, по петнайсет години изпълнителните дела. Колекторите продължават да преследват длъжниците и даже след смъртта на длъжника, неговите наследници продължават да дължат, което в 21 век е недопустимо да се действа спрямо 600 000 български семейства, които по някакъв начин са натрупали задължения и биват преследвани от кредиторите. Във всяка цивилизована държава в света има или процедура по абсолютна давност, или за личен фалит. България за съжаление остана на опашката. Няколко законопроекта имаше в течение на годините и за 10 - годишна абсолютна погасителна давност, и за личен фалит. Аз се надявам, че в много кратки срокове, ще се постави на дневен ред в българското Народно събрание законопроект, който да урежда личния фалит. "

След като директивата бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС, държавите-членки ще разполагат с максимум 3 години, за да въведат новите правила в националното си законодателство, каза Емил Радев.

"В директивата е даден двегодишен срок за въвеждането й в националното законодателство, но има още един механизъм, който по желание на държавите - членки, този срок може да се удължи с още една година. Но специално текстът, който беше предложен от мен, там се казва в най - кратък срок държавите - членки да започнат да прилагат нормите за освобождаване на физическите лица -  потребители от задължения. Така че, аз много се надявам, че няма да се чака двугодишния срок, а ще започне да се работи още тази година, за да може „вечните длъжници“ наистина да изчезнат от последната европейска държава - членка, която няма механизъм за личен фалит", каза Емил Радев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!