Бюрото на ЕП в България с надпартийна кампания „Този път ще гласувам!“

Повишване на избирателната активност на европейските избори на 26 май, е основна цел на надпартийната кампания #ТозиПътЩеГласувам, която се организира от бюрото на Европейския парламент у нас. В нея се включват известни български актьори, а също и редица доброволци от младежката общност.

Кампанията има за цел да мобилизира хората, които са позитивно настроени към ЕС и смятат, че мястото на България е в него, но някои от тях на последните избори не са успели да гласуват. Затова целта ни е да покажем, че този път е важно да се гласува, защото избираме каква ще бъде Европа, какъв ще бъде ЕС в следващите пет години. А и съвсем скоро ще се договаря и дългосрочния бюджет на ЕС. Това е важен момент, в който ще се очертаят както различните финансови ангажименти на ЕС така и кои политики ще бъдат приоритетни. Затова е важно всеки от нас да изрази своя глас и своите предпочитания – дали да имаме една по-тясно интегрирана Европа, да отидем към една по-федеративна структура или да отидем към нещо, което да пази повече национален суверенитет. Това са важни въпроси и всеки един от нас трябва да даде своя глас. И тази кампания е насочена към хората, които могат да споделят своите причини да гласуват. Могат да го направят в социалните мрежи чрез платформата, която създадохме с тази цел, обясни Теодор Стойчев, ръководител на бюрото на ЕП.

Вержин Хугасян е на 26 години, докторант в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тя има конкретен мотив да гласува на предстоящите избори за Европейски парламент.

Лично мен ме мотивира това, че аз искам да градя моето бъдеще. Искам моят глас да бъде чут, защото именно младите хора сме ключ към промяната, подчерта Вержин Хугасян.

В месеца на европейските избори честването на Деня на Европа – 9 май, ще бъде в подкрепа на едно от изконните права на човека – да избира. А в Пловдив ще се проведе „Фестивал на светлините“, който гостува за първи път в България.

В Пловдив той ще се проведе на 9 и 10 май. Различните инсталации ще започнат след 21.30 часа. Това кореспондира с изборите, тъй като пречупва много от темите именно чрез правото ни на избор. Ще имаме 3А мапинг в центъра на Пловдив, на площад „Стефан Стамболов“. Той ще премине през важни моменти от историята на България и на Пловдив. Чрез него ще се покаже важността на изборите, които правим, а също и важността и значението на гласа на всеки един от нас, допълни Теодор Стойчев, ръководител на бюрото на ЕП в България.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!