ЕС и Япония засилват сътрудничеството си

 

Европейският съюз и Япония ще засилят сътрудничеството си в областта на  киберсигурността и в защитата при споделянето на данни.Това стана ясно след разговорите между председателите на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск с премиера на Япония – Шиндзо Абе. Договорено бе още партньорство двете страни в областта на морската сигурност, борбата с тероризма и операциите за управление на кризи. Поети бяха и ангажименти за постигане на устойчива свързаност и инфраструктурата и за разработването на програми за обмен между европейски и японски университети. За първи път тази година ще се  предложи съвместна магистърска степен между ЕС и Япония по програмата „ Еразмус Мундус “. 

Срещата в Брюксел потвърди желанието на Европейския съюз и Япония за развиване и задълбочаване на сътрудничеството между тях. Досега те работят в различни направления, но главните са: споразумението за свободна търговия, с което от първи февруари тази година бизнесът в Европа вече  може да достига до 127 милиона японски потребители чрез облекчени условия за износ на стоки и споразумението за стратегическо партньорство. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви:

Днешната среща на върха беше първата възможност за преразглеждане на изпълнението на нашите съвместни споразумения. Постигнахме осезаем напредък за краткото време, което измина след влизането в сила на споразумението за икономическо партньорство през февруари. Ползите за гражданите и бизнеса вече са видими. Япония може да разчита на Европейския съюз. Нашето ново споразумение за икономическо партньорство е повратен момент за световната търговия. По-голямата част от митата, които предприятията от ЕС, изнасящи за Япония и внасящи от Япония, заплащат всяка година и които възлизат общо на 1 милиард евро, бяха премахнати. Това ще помогне търговията помежду ни да се увеличи до почти 36 млрд. евро. Сега трябва да направим така, че този успех да продължи, като гарантираме, че продължаваме да се движим по план с изпълнението.

На срещата бяха обсъдени и начините за справяне със световните и регионални предизвикателства, глобалната роля на Китай и ситуацията на Корейския полуостров. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира:

Нашето стратегическо партньорство никога не е било по-силно. То се гради на споделени ценности на либералната демокрация, правата на човека и на ангажимента ни за откритост, сътрудничество, свободна и справедлива търговия. Нашите отношения се задълбочиха преди два месеца още повече с влизането в сила на Споразумението за икономическо партньорство, което ние като Европейски съюз подписахме с Япония. Освен икономически въпроси, партньорството ни предвижда и сътрудничество в областта на мира и стабилността. Имаме общ интерес от трайния мир на Корейския полуостров. За това призоваваме КНДР да се ангажира с премахване на ядрените си оръжия. Очакваме също така засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната в областта на борбата с тероризма, кибернетичната и морската сигурност и управлението на кризи. 

По време на разговорите, ЕС потвърди подкрепата си за приоритетите на председателството от страна на Япония на формата  Г- 20, сред които са засилването на икономическия растеж и борбата с неравенствата и план за изпълнение на парижкото споразумение за климата. Идният месец в Осака на срещата на Г-20 Европейският съюз ще бъде представен от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!