Успешни операции на Европол

Снимка: europol.europa.eu


Европол продължава да води консултации с различните правоохранителни органи на държави в Европейския съюз. Това е част от стратегията 2020 на организацията,която включва подобряване на сътрудничеството между полицейските органи в държавите членки на Евросъюза. Именно като част от по-доброто сътрудничество в средата на месец май от Европол съобщиха за две сериозни операции, осъществени на територията на няколко страни. В едната от тях участваха полицейските служби на 4 държави в Евросъюза  – Полша, Великобритания, Литва и Испания. По време на акцията беше разбита голяма европейска организирана престъпна мрежа. Участниците в нея са натрупали около 680 млн. евро между между 2017 г. и 2019 г., посочи европейската полицейска служба. Повече от 450 полицаи в Полша, Великобритания, Литва и Испания извършиха едновременни арести срещу членове на престъпната организация на 15 и 16 май.Предполагаемият ръководител на престъпната група - 48-годишен литовец е бил арестуван в Испания, а 21 други заподозрени са задържани във Великобритания, Полша и Литва.

Полицията нахлу в 40 жилища, конфискува имущество на стойност 8 млн. евро от пари в брой, диаманти, злато, скъпоценности и луксозни автомобили.Престъпната група е пренасяла наркотици и цигари във Великобритания и е прехвърляла пари в Полша преди да ги изпере в Испания и други държави най-вече чрез инвестиции в недвижими имоти. Именно по-доброто полицейско сътрудничество и съвместната работа между отделните държави членки бяха сред приоритетите на Европол за 2019 г. директорът на службата Катрин де Бол:

Ние имаме няколко стратегически приоритети за развитието и работата на Европол. Първият от тях е свързан със създаването на център за информация по криминални разследвания. Той е изключително важен, тъй като това ще даде възможност за обмяна на информация в реално време между отделните полицейски служби в различни държави и Европол. Ще можем и да си сътрудничим с Фронтекс и с други европейски агенции. Второто нещо, което е изключително важно е обмяната на информация в реално време. Тази информация може да включва данни за наши бъдещи действия и разследвания. Вторият наш стратегически приоритет е свързан с съпорт от наша страна при разследвания на тежки престъпления в различни държави. Ние имаме случаи на убийства дори на журналисти в Словакия и Малта. В подобни случаи Европол може да помогне на местните власти в разследването на тези престъпления. Третият стратегически приоритет е свързан със създаването на платформа за връзка между полицейските власти на отделните европейски държави.

В същото време и България се оказа част от безпрецедентна международна операция, която доведе до разбиването на голяма и действаща по целия свят организирана групировка, занимаваща се с киберпрестъпност, съобщават от Европол.

Групата използвала зловредния вирус GozNym в опита си да открадне 100 млн. долара от над 41 000 жертви – предимно различни видове бизнес и финансови институции.

По време на операцията са извършени обиски в няколко държави сред които България и Германия. Помощ са оказали от Европол и Евроджъст.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!